Matematică, întrebare adresată de Serghen, 9 ani în urmă

Se consideră funcția f:R\(-1) ⇒R, f(x) = \frac{x2-x-1}{x+1}
a) Calculați \lim_{x \to \<strong></strong><strong></strong><strong></strong>2} f(x)
b) Calculați \lim_{x \to \infty}  \frac{f(x)}{ x^{2} -x-1}
c) Determinați ecuați asimptotei spre ∞ la graficul funcției f


GreenEyes71: Mai bine scrie în cuvinte la punctul a, adică scrie așa:
GreenEyes71: Calculați limită din f(x), când x tinde la --2.
Serghen: Șefule dă-mi add pe fb Serghen Emiraasan, o să mai am nevoie de tine!
GreenEyes71: Serghen, nu sunt șeful tău, să știi. De unde știi că am cont pe Facebook ? Poate că nu am. Mai simplu ar fi să te abonezi chiar aici pe Brainly.ro la porecla mea, Green eyes. Folosește-te de butonul acela cu 2 omuleți, caută Green eyes și cere prietenia. Ce părere ai ?
GreenEyes71: Trebuie să mai știi ceva: am foarte des obiceiul de a rezolva o problemă, dar dacă același utilizator mai are nevoie de ajutor la alte probleme, atunci îi propun să rezolve chiar el, sau ea, eu nu fac decât să îl ghidez. În acest fel, încerc să îi determin pe elevi să învețe, să gândească chiar ei, nu să primească soluțiile pe tavă, asta nu îi ajută cu absolut nimic, crede-mă.
GreenEyes71: Mai ceva: dacă nu știi bine teoria la matematică, nu are rost să te apuci de rezolvat probleme. Ce ai avut tu de rezolvat au fost foarte, foarte simple, dacă ai fi știut teoria, ai fi rezolvat singur. E ca și cum te arunci într-un lac, dar nu știi să înoți. Ce crezi că ai păți în lac ?
Serghen: Dă-mi numărul tău pe privat.
GreenEyes71: Ce număr ?, că nu înțeleg. Nu dau nimănui numărul de telefon, îmi pare rău. Ne putem întâlni aici pe Brainly.ro.
Serghen: AM 2 poze cu niște teste de rezolvat, dacă nu rezolv rămân corijent, mă poți ajuta? Adică vreau să îți dau pozele, dar nu pot că nu am 5 râspunsuri trimise.
GreenEyes71: Trimite te rog pozele prin e-mail, îți scriu adresa mea pe privat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
1
Salut,

Punctul a). Pentru a calcula limita, nu ai niciun caz de nedeterminare, deci poți liniștit înlocui pe x cu --2, peste tot unde apare x.

Punctul b). Limita devine:
\lim\limits_{x\to\+\infty}\dfrac{1}{x+1}=\dfrac{1}{\infty}=0.

Punctul c). Cum numărătorul fracției conține un polinom care are gradul 2 >  1 (gradul polinomului de la numitor), limita este semnul coeficienților determinanți de înmulțit cu +∞, deci este +∞.

Ecuația dreptei este y = mx + n, unde m este limita la +∞ din f(x)/x = 1, deci m = 1, iar n = limita (f(x) - mx) = limita (f(x) -- x) = --2.

Deci ecuația este y = x --2.

Green eyes.
Alte întrebări interesante