Limba română, întrebare adresată de gabrielaraisa37, 8 ani în urmă

Se dă textul: "Zori de ziuă se revarsă peste vesela natură, Prevestind un soare dulce cu lumină şi căldură, În curând şi el apare pe-orizontul aurit, Sorbind roua dimineții de pe câmpul înverzit. El se-nalţă de trei suliți pe cereasca mândră scară Și cu raze vii sărută june flori de primăvară, Dediței şi viorele, brebenei şi toporași Ce răzbat prin frunze- uscate şi s-arată drăgălași. Muncitorii pe-a lor prispe dreg uneltele de muncă. Păsărelele-și dreg glasul prin huceagul de sub luncă. În grădini, în câmpi, pe dealuri, prin poiene și prin vii Ard movili buruienoase, scoțând fumuri cenușii. Caii zburdă prin ceairuri; turma zbiară la păşune; Mieii sprinteni pe colnice fug grămadă-n repejune, Şi o blândă copiliță, torcând lâna din fuior, Paşte bobocei de aur lâng-un limpede izvor." 10.stabileste măsură versurilor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Textul dat conține versuri de vers în ritm trohaic, ceea ce înseamnă că fiecare vers are un accent metric pe prima silabă a fiecărui troheu (triada de silabe cu accent metric) și un accent ușor pe a treia silabă.

În cazul acestui text, măsura versurilor poate fi considerată ca fiind de 12 silabe, cu accentul metric pe prima silabă a fiecărui troheu.

Explicație:

Alte întrebări interesante