Biologie, întrebare adresată de muraaa23, 8 ani în urmă

Se încrucişează două soiuri de dovleac, unul cu fructe rotunde (R), de culoare gri-albicios (G), fiind homozigot pentru ambele caractere, iar celălalt cu fructe în formă de pară (r), de culoare portocalie (g). În prima generaţie, F1, se obţin organisme hibride. Prin încrucişarea între ei a indivizilor din F1, se obţin, în F2 , 16 combinaţii de factori ereditari. Stabiliţi următoarele: a) genotipurile celor două soiuri de dovleac; b) trei exemple de tipuri de gameţi produşi de indivizii din F1; c) numărul combinaţiilor din F2, heterozigote pentru forma fructelor; genotipul indivizilor din F2 cu fructe rotunde, de culoare portocalie. d) Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o formulaţi voi, folosind informaţii ştiinţifice specifice biologiei; rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o. Scrieţi toate etapele rezolvării problemei.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gab478
4

Răspuns:

a. genotip dovleac fructe rotude culoare gri-albicios :

RRGG

genotip dovleac fructe în formă de pară culoare portocalie:

rrgg

b. Gameți produși de indivizii din F1: RG; Rg; rG; rg.


gab478: Pentru punctu c trebuie sa fac tabelul cu incrucisare indivizilor obtinuti in F1, adica RrGg
gab478: c. 8 combinații obținute în F2 sunt heterozigote pentru forma fructelor.
gab478: Genotipul indivizilor din F2 cu fructe rotunde si culoare portocalie :RRgg
gab478: Si (la genotipul fructelor mari de culoare portocalie) Rrgg.
gab478: D. Problema propusă. Numarul combinațiilor homozigote atât pentru forma cât și pentru culoarea fructelor sunt în F2:
gab478: Raspuns 4 cu genotipul RRGG; RRgg; rrGG; rrgg
gab478: Sus este rezolvarea, acum ca o mica paranteză , la puncyl d, la problma propusa la raspuns eu am scris și genotipul indiviziolr dublu homozigoți care pot fi ceruți separat de numarul de combinați din F2.
Alte întrebări interesante