Limba română, întrebare adresată de Denisa1452004, 9 ani în urmă

Se pare ca nu prea ai ghicit... Profesorul le-a vorbit despre o peșteră. Îl poți ajuta pe Pompilica sa câștige simpatia profesorului, selectând, din textul dat, cuvintele care conțin diftongi și vocale în hiat

Anexe:

danait: Probabil...vocale în HIAT.....
Denisa1452004: Nu cred ca eu am postat exact cu e cerință în caiet
Denisa1452004: Da vocale în hiat nu văzusem eu
danait: Citește ce este diftongul și hiatul.
danait: Ptr.a le descoperi...trebuie doar să desparți cuvintele în silabe.
Denisa1452004: Mulțumesc
danait: Ptr.puțin!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
64
" In clasa se asternu o tacere deplina . A-prOA-pe (oa=diftong) ca se A-U-zeau (a-u=hiat;eau=triftong) ba-tĂ-I-le (ă-i=hiat) inimilor . Profesorul se aseza incet la catedra si imbratisa cu privile in-ca-pe-rEA (ea=diftong) .Ta-ce-rEA(ea=diftong) se a-pro-pI-A (i-a=hiat) de clipa care urma s-o preschimbe in e-rup-tI-E (i-e=hiat). De undeva tasni ne-rab-da-tOA-re (oa=diftong) , avida mana lui I-O-nel (i-o=hiat). A-pOI (oi=diftong)incet , indiferent, a-prOA-pe(oa=diftong) con-n-ven-tI-O-nal(i-o=hiat) , se ridica mana lUI(ui=diftong)Victor . A-pOi (oi=diftong) Lu-cI-A(i-a=hiat), Dan , Mari-a(i-a=hiat) ridicara la randul lor mâi-ni-le (âi=diftong) . In spatele lui ui=diftong)Victor , Sergiu [Serg^u....nu conține diftong] ras-fo-ia (ia=diftong) de zor ma-nu-a-lul(u-a=hiat), fara sa se gan-dea-sca (ea=diftong), macar o clipa , ca nu in ma-nu-al(u-a=hiat) se afla raspunsul. In alta parte , Pompilica il in-ghion-tea (ea=diftong)pe Dan :
-Spune-mi, ba si mi-e. (I-e=hiat) Ce esti{ [iești]° ie=diftong} asa de e-go-ist ?(o-i=hiat)
Dan ii raspunse i-me-di-at,(ia=hiat) tot in soa-pta:
- (oa=diftong).Nu suntem la matematica sau (au=diftong) is-to-ri-e ,(i-e=hiat) na-ta-ră-u-le (ă-u=hiat). Dar poti sa ridici mana , ca tot nu te in-trea-ba.(ea=diftong)
-Aha ... ! Sti-am (i-a=hiat) eu {[ieu=triftong]} ca nici tu nu stii(ii=diftong)..
(Ciresarii- Constantin Chirita )

Pitica123123: Mersi mult!...
danait: Cu placere!..
DeeJayMeX: wow esti bun
Alte întrebări interesante