Istorie, întrebare adresată de sochircaandreea, 8 ani în urmă

Se poate un rezumat la acest text va rog frumos ❤️ dau coroana

ORIGINEA ŞI AŞEZAREA SLAVILOR. DIFERENŢIEREA DE AVERE. CNEZII

Patria slavilor este bazinul riului Vistula. Pe măsura creşterii În numărului populațici şi a cuceririi unor teritorii noi, ei s-au divizat în trei grupuri mari: slavii de vest, slavii de sud şi slavii de est.



Slavii de vest au format mai tîrziu popoarele ceh, polon şi slovac. În Peninsula Balcanică s-au stabilit slavii de sud, din care se trag popoarele sîrb şi croat. Slavii de est au fost strămoşii popoarelor rus, ucrainean şi bielorus.

Ocupaţia lor de bază era agricultura, ei cultivau cereale (grîu, mei, orz) şi creşteau pe lîngă case oi, cai şi porci. Practicau vinatul, pescuitul şi albinăritul.

Aşezările slavilor, întocmai ca şi aşezările altor popoare, erau situate pe malurile rîurilor, apa fiind un atribut necesar fiinţei umane. Satele erau formate din familii mari avînd un strămoş comun. Pămîntul era în stăpînire comună: fiecare membru al satului era stăpîn pe propria locuinţă şi pe o parte din recoltă. Casele lor erau construite din lemn. Lîngă case aveau gropi, în care îşi păstrau cerealele.

Religia slavilor, la fel ca şi cea a germanilor, era o religie păgînă. Zeul suprem la ei era Perun - zeul tunetului şi fău ritorul fulgerului.

În secolele VI-VIII la slavi începe diferenţierea de avere. Apar bogaţi cu mai multe drepturi: de a conduce, de a judeca oamenii liberi etc. Treptat, bogaţii formează o stare socială privilegiată aristocraţia. Din rîndurile aristocraților se evidențiau conducătorii militari, cnezii, care aveau cetele lor, numite drujine. Cnezii uneau triburile sub conducerea lor. Ei impuneau populaţia supusă lor la o dare în natură numită poliudie, iar cei care refuzau erau pedepsiți.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nistorsorina87
1

Răspuns:

Patria Slavilor începe lângă bazinului Vistula.

Ei erau împărţiţi în slavii de vest,est şi sud.

Ei se ocupau cu albinăritul , pescuitul şi cultivau cereale.

Fiecare avea casa lui şi un sat avea un strămoş comun.

Zeul suprem era Perun.

În secolele VI-VIII începe diferenţierea de avere.Cnezii aveau cetele lor numite drujine , ei puneau o dare din natură numită poliudie.

Eu cam aşa am făcut şi e bine .


sochircaandreea: mulțumesc mult ❤️
nistorsorina87: Cu placere
Alte întrebări interesante