Istorie, întrebare adresată de dddl, 8 ani în urmă

Selecteaza din memoriul romanilor transilvaneni din 1791 Supplex Libellus Valachorum cerintelor si demonstreaza ca acest document a fost o etapa importanta in trezirea cunostintei nationale.
Va rog♥
Dau coroana...promit

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de scara2004
10
1) ca numirile odioase si pline de ocara: admisi, tolerati, nesocotiti intre stari si alte de acest fel, care ca niste pete din afara, au fost intiparite fara drept si fara lege, acum sa fie cu totul indepartate, revocate si desfiintate;
2) natiunea romana sa fie repusa in folosinta tuturor drepturilor civile si regnicolare;
3) clerul acestei natiuni credincios bisericii orientale sa fie tratat in acelasi fel ca si clerul natiunilor care alcatuiesc sistemul unirii.
Documentul afirma originea romana a poporului, latinitatea limbii sale, continuitatea lui pe teritoriul fostei Dacii. Chiar daca memoriu a fost respins a ramas totusi, constanta incercarea de a educa o natiune cufundata in intunericul nestiintei, in obscuratism si inchistata in traditionalism. Este o campanie de descopsrirs a istoriei neamului, o campanie ce a creat o adevarata scoala de istorie si cultura romaneasca: Scoala Ardeleana.
Alte întrebări interesante