Limba română, întrebare adresată de Adri112, 8 ani în urmă

selecteaza din povestea lui harap alb o secventa care contine o discutie de tip argumentativ. Evidentiaza cele trei etape (afirmatia, motivatia, concluzia) din care se compune acestea tip de comunicare.


Adri112: Urgent!! Dau Cora a! *
Adri112: Coroana *

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maneusebiu
53

se infațișează inaintea tatu-său zicănd :
– Dă-mi voe ca să mă duc și eu pe urma fraților mei; nu de altă, dar ca să-mi incerc norocul. Și ori oiu pute isbutl ori nu, dar iți făgăduesc dinainte, că odată pornit din casa d-tale, inapoi nu m’oiu mai intoarce, să știu bine că m’oiu intălni cu moartea in cale.
„Lucru negăndit, dragul tatei, să aud așa vorbe tocmai din gura ta, zise craiul. Frații tăi au dovedit că nu au inimă intr’ănșii și din partea lor mi-am luat toată nădejdea. Doar tu să fii mai viteaz, dar par’că tot nu-mi vine a crede. Insă dacă vrei și vrei numai decăt să te duci, eu nu te opresc, dar mi-i nu cum-va să te intălnești cu scărba in drum și să dai și tu cinstea pe rușine. C’apoi atunci curat iți spun, că nu mai ai ce căuta la casa mea.
– Apoi dă tată, omul e dator să se incerce. Am să pornesc și eu intr’un noroc și cum a da Dumnezeu. Numai te rog, dă-mi calul, armele și hainele cu care ai fost d-ta mire, ca se mă pot duce. Craiul auzind aceasta, par’că nu i-a prea venit la socoteală și increțind din sprincene, a zis:
„Hei! hei! dragul tatei, cu vorba aceasta mi-ai adus aminte de căntecul cela :

Voinic tănăr, cal bătrin
Greu se ‘ngădue la drum.

D’apoi calului meu de pe atunci, cine mai știe unde i-or fi putrezind ciolanele! Ca doar nu era se trăească un veac de om. Cine ți-a virit in cap și una ca aceasta, acela ăncă-i unul. Ori vorba ceea : pesemne umbli după cai morți să le iei
potcoavele.
– Tată, atăta cer și eu de la d-ta. Acum ori c’a fi traind calul, ori că n’a fi trăind, aceasta mă privește pe mine ; numai vreu să știu dacă mi-l dai ori ba.
„Din partea mea, dat să-ți fie, dragul tatei, dar mi-i de-a mirarea, de unde ai să-I iei, dacă n’are ființă pe lume.”
Despre aceasta nu mă plăng eu tată, bine că mi l’ai dat ; de unde-a fi, de unde n’a fi, dacă l’oiu găsi al meu să fie.

Alte întrebări interesante