Istorie, întrebare adresată de trincaalexandramar, 8 ani în urmă


Selectează din text şi comentează atribuţiile domnului şi
ale dregătorilor de la curte.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexcozariuc2008
2

Atribuțiile domnului:

Judecător suprem

Control asupra armatei

Controlează interesele statului

Reformele (acceptarea sau utilizarea votului veto¹)

Atribuțiile dregătorilor:

Atribuțiile dregătorilor:Primul tip de dregători:

Dregătorii cei mari sau de clasa I mai erau numiţi şi boieri divaniţi sau protipendadă şi se bucurau de cele maimari privilegii: puteau participa la Sfatul domnesc, erau scutiţi de aproape toate dările, aveau cel mai mare număr de scutelnici şi purtau titulatura de „cinstiţi şi credincioşi”. Datorită rangului lor, ei erau persoanele care, alături de domn, luau deciziile în cele mai importante probleme de stat.

Al doilea tip de dregători:

A doua categorie era formată, în general, din foştii mari dregători ai curţii domneşti dintre care unii şi-au pierdut treptat atribuţiile, rămânând cu titlul şi privilegiile, iar alţii exercitând mai vechile atribuţii până la desfiinţarea dregătoriei de către Regulamentele Organice. Numărul tuturor dregătorilor lipsiţi de atribuţii s-a înmulţit constant în urma numeroaselor favoruri sau vânzări de dregătorii prin pitac domnesc. Toţi se bucurau de privilegiile boiereşti, unii vaând leafă sau venit din dregătorie şi toţi un număr de scutelnici ce varia între 2 şi 40.

Al treilea tip de dregători

Dregătorii de clasa a III-a proveaneau din rândul dregătorilor de clasa a II-a, dintre persoanele care primiseră dregătoria propriu-zisă, îmbrăcând caftanul, ori dintre cei care obţinuseră dregătoria ca pe o favoare sau contra cost de la domn, neexercitându-i atribuţiile.


alexcozariuc2008: Sper că team ajutat
alexcozariuc2008: te-am(
alexcozariuc2008: te-am*
Alte întrebări interesante