Limba română, întrebare adresată de frefirecont51, 8 ani în urmă

Selectează din textul citit patru adjective care exprimă însușiri ale Folosește aceste adjective într-o compunere, în care personajele să fie Matilda și doamna Phelps. In compunerea ta vei respecta următoarele cerințe: • vei folosi cele patru adjective selectate, putând să le schimbi forma; • vei alege un titlu potrivit compunerii; vei construi textul astfel încât să aibă introducere, cuprins și încheiere; vei folosi un limbaj expresiv, deosebit; vei redacta compunerea în cel puțin 10 rânduri; vei avea grijă la scrierea corectă a cuvintelor, la folosirea corectă a semnelor de punctuație și la așezarea textului în pagină, respectând alineatele.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Giulia610
4

Răspuns:

Doamna Phelps o privea cu o privire nedumerita, dar dezaprobatoare, pe fata mică care stătea în fața biroului ei, în bibliotecă. Matilda stătea pe vârfuri ca să poată ajunge la nivelul măsuței, iar în mână ținea o carte împrumutată de la bibliotecă. Singura diferență era faptul că aceasta era făcută bucățele și mototolita, iar capitolul trei lipsea.

—Ce s-a întâmplat, Matilda? Îi spuse, cu un ton cât de înțelegător putea. Nu obișnuiești să aduci cărțile înapoi în starea asta!

Fetiță strânse din ochi, și cu vocea înceată, abia rostită și care aproape ar fi trecut neauzită de femeia în vârstă dacă aceasta nu s-ar fi holbat la fața Matildei, așteptând al ei răspuns și gândindu-se cum avea să procedeze mai departe,în răspunse. Ochii strălucitori ai fetei o priveau, la rândul lor.

—Îmi pare rău, doamnă Phelps. Tata era iritat aseară din cauza magazinului, iar atunci când am intrat în cameră, m-a văzut citind. Nu-i prea place când citesc, știți? Așa că mi-a rupt cartea.

Bibliotecara aprobă încet din cap. Să o pună să le ceară bani părinților era inutil, și o durea sufletul să îi interzică sensibilei fete să mai împrumute cărți. Așa că i-a spus doar:

—Înțeleg. Să ai mai multă grijă data viitoare. Vrei să împrumuți altă carte?

Obișnuia să fie mai dură, mai ales cu micuții obraznici care îi mâzgâleau mai mereu cărțile. Dar acum era altceva, se afectionase de fată.

Adjectivele evidentiate din compunere sunt cele extrase din text. Succes, sper nu fie prea lung!


florinantonache2: is trei nu patru
Alte întrebări interesante