Latina, întrebare adresată de anamarianeculcea11, 8 ani în urmă

semnificatia fiecarei luni in latina?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pikyyy
1
Februa” însemna purificare


Aprilis şi Maius

”Aprilis” era numele cu care romanii denumeau a patra lună a anului. Numele vine de la verbul ”aperio”, care însemnă a deschide, aprilie fiind considerată luna în care se deschid mugurii plantelor. În popor, luna este denumită ”Prier” sau ”Traista-n băţ”. ”Prier” vine de la lună puternică, iar a doua denumire populară are legătură cu vremea capricioasă din această lună.

Denumirea lunii Mai vine de la latinescu ”maius”, denumirea dată de Romulus senatorilor romani. În popor, lunii a cincea a anului i se mai zice Florar, Frunzar sau Pratar, ultima denumire fiind derivată din latinescul ”pralum”, care înseamnă pajişte. Romanii considerau că aceasta este luna în care raiul coboară pe pământ.

”Iunia” era un vechi nume roman. Se spune că denumirea lunii ”iunie” vine de la numele lui Iunius Brutus, unul dintre fondatorii republicii romane. O altă variantă ar fi că numele lunii vine de la zeiţa Iuno, soţia zeului Jupiter care era protectoarea femeilor măritate. Denumirea populară de Cireşar vine de la faptul că aceasta este luna în care se coc cireşele.


Iulie este luna lui Iulius Cezar, august este luna lui Augustus


Septembrie era, iniţial, a şaptea lună a anului. Sper ca te ajuta!

anamarianeculcea11: Multumesc mult!!
Pikyyy: Cu plăcere!!
Alte întrebări interesante