Limba română, întrebare adresată de biancaa123, 9 ani în urmă

Semnificatia mesajului poeziei Comoara tarzie. De Traian Demetrescu va roooogggg macar niste ideii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Skrim
9
poate te ajuta: autorul isi exprima sentimentele de regret, generate de trecerea ireversibila a timpului, precum si sentimentele de tristete, cauzate de neimplinirea tuturor visurilor sale.
     In primul rand, titlul poeziei se alcatuieste dintr-un substantiv  comun simplu, nearticulat, care sugereaza sentimentele incercate de poet. Cuvantul ''melancolie'' este un neologism, care se distinge prin muzicalitatea sa, anticipand starea de tristete ce ne va fi transmisa in mod direct, prin intermediul confesiunii lirice.
    Aparitia primaverii produce in sufletul eului liric sentimente de tristete, intrucat visurile neimplinite reinvie odata cu ''intoarcerea poporului bland de randunele''. Marturisirea directa  aduce in atentia cititorului starea de nostalgie, deoarece scurgerea nemiloasa a timpului nu numai ca nu aduce cu ea realizarea idealurilor sale, ci chiar il indeparteaza de implinirile visate, fapt ce sugereaza starea de melancolie.
    Printr-o sugestiva repetitie a substantivului ''visuri'', care incheie fiecare strofa, lirismul caracterizat prin subiectivism este accentuat de prezenta persoanei I, prin formele pronominale, adjectivale sau verbale: 'ma, mi, mele , astept, (ma) simt'', care centreaza mesajul pe starile eului liric: ''Iar eu ma simt tot mai departe /De visurile mele...'', vers ce sugereaza sentimentul de nostalgie fata de trecerea implacabila a timpului, ce-i spulbera visurile, idee marcata si prin rotirea ciclica a anotimpurilor.
     In al doilea rand, punctele de suspensie utilizate  ca semne de punctuatie in fiecare strofa marcheaza intreruperea discursului liric, insa la nivel stilistic, acestea releva starile de regret, de  tristete covarsitoare, de vesnica asteptare ale eului liric, generate de pierderea visurilor, odata cu trecerea ireversibila a timpului.

biancaa123: Multumesc
biancaa123: Aceasta este la melancolie de traian demetrescu am scriscris eu gresit era comoara tarzie de tadu stanca dar oricum ms ca aveam de fct o compunere cu asta
Alte întrebări interesante