Matematică, întrebare adresată de 068595742, 9 ani în urmă

Sergiu,Liviu si Mihai au fost la pescuit.Sergiu a prins o doime din toata cantitatea,Liviu a prins o patrime din toata cantitatea iar Mihai a prins 4 pesti .Citi pesti au prins baietii in total? ROG seriozitate si rezolvare cu explicatii!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreikzro
11
Notam numarul de pesti prinsi de fiecare  cu S, L si M. Atunci S=1/2 din intreg iar L=1/4 din intreg Adunam pestii primilor doi copii: S+L=1/2+1/4 din intreg. Adica S+L= o jumatate +unsfert . Sau S+L=doua sferturi+un sfert. Adica S+L=trei sferturi. Atunci M= restul din intreg. Adica M=un sfert  din intrteaga cantitate.. Dar stim pe de alta parte ca M=4 pesti. Atunci  Un sfert din intreaga cantitate reprezinta 4 pesti. Atunci toata cantitatea este de patru ori mai mare, adica 4×4=16 pesti, iar primul baiat A prins doua sferturi, adica S=2×4=8 pesti, iar al doilea L=un sfert, L=4 pesti.

068595742: nu este clar dar cu tei patrim ce facem poti da lamurirea mai clar si care este rezultatul te rog?
andreikzro: Trei patrimi le scadem din intreg si ramane o patrime. Daca ai o paine si mananci din ea trei sferturi sau trei patrimi nu ramane un sfert sau o treime? Rezultatul este Sergiu a prins 8 pesti iar Liviu si Mihai au prins fiecare cate 4 pesti.
068595742: bine sint de acord dar un lucru nu-mi este clar daca presupunem ca o doime dintr-un numar 4 este8 si la mihai stim cael a prins 4 atunci cum aflam pe alui liviu o patrime?
andreikzro: Doimea nu este din 4. 4 este patrimea din intreg. Daca 4 este 1/4 din intreg atunci 2/4 din intreg cat este? de doua ori mai mult Adica 2 ori 4 pesti fac 8 pesti. Cel care a prins o doime din toti pestii a prins 8 pesti. Cel care a prins o patrime a prins doar 4. Doimea este jumatate din intreg iar patrimea un sfert. Jumatatea este de 2 ori mai mare decat sfertul.
andreikzro: Nu incurca partile din intreg cu ce reprezinta ele in numar de pesti!
andreikzro: Doimea nu este din cei 4 pesti ai lui Mihai ci din cantitatea totala pe care vrem s-o aflam. Cantitatea totala este 16 pesti. Atunci doimea este 8 pesti iar patrimea doar 4 pesti.
068595742: Hai facem in felul urmator: deci o doime+o patrime=trei patrimi,,,din patru patrimi adica di intreg scadem trei patrimi=o patrime sint alui mihai dar stim ca mihai are 4 pesti atuncisi liviu are tot patru pesti,pentru ca el are opatrime dar noi stim cao patrime este 4.deci liviu are 4 pesti mihai 4 pesti dar cu sergiu cum facem ?aici nu este clar care este urmatoare operatie te rog
andreikzro: Sergiu are o doime. O doime inseamna doua patrimi. Atunci el are 4pest +4 pesti. Adica are 8 pesti. !/2=2×1/4=2/4 Deci Sergiu are 2×4=8 pesti
Alte întrebări interesante