si 4-A Completați cu sa ori - : Maria ............ îmbrăcat pentru a merge cu mama in oraş. uitat in oglindă, .............. pieptanat şi au plecat. in magazinul de jucării, ........... întâlnit cu prietena .............. Georgeta. Mama i-a cumpărat lucruri frumoase. Maria ....... bucurat şi a mers la vecina .............. să i le arate. Ora de matematică terminat. Elevii ies în pauză. Cecilia şi colega ..... sar coarda. Colega împiedicat şi a căzut. ...... repede şi s-au jucat în continuare. sunat de intrare şi jocul terminat. ridicat .... .... Mama ............ dus la alimentară. Vecina. accidentat. lonel ........... bucurat când a venit mama Bunicul ............. dus în livada ....... Adrian .... ....... dus la grădina zoologică împreună cu sora Ea ............ dus în camera George ............ întors din excursie. Nu ........... putut duce la şcoală. Tot pământul ........... acoperit de zăpadă albă şi pufoasă. fereastra . cartea ... încurcat sora ... cheia ..... ... desfăcut vioara supărat mirat Încercuieşte forma corectă ( sa ori s-a): Cu urechile ciulite, iepuraşul sa / s-a oprit la marginea pădurii. Umbra sa / s-a îl făcuse să o ia la goană. Cu răsuflarea tăiată, sa 7 s-a uitat speriat în jurul său. Nu mai era nimeni care să-i ameninţe liniştea. Blănița sa / s-a avea culoarea ierbii în care sa / s-a aşezat. Sa / S-a pitit cu privirea la pândă şi cu mare spaimă în inima sa / s-a. Fruntea sa / s-a era îngândurată. în cartea sa / s-a erau desene. Nu sa / s-a aşteptat la surpriză. Camera sa / s-a este curată. Sa/S-a întâlnit cu bunica. El sa / s-a îmbolnăvit. Mihai sa / s-a îmbrăcat. Corina sa / s-a bucurat.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
s-a
s-a
s-a
sa
s-a
sa
s-a
sa
s-a
s-a ridicat
s-a sunat
s-a
s-a
mama sa s-a
s-a
s-a
s-a
sa
s-a
sa
s-a
sa
s-a
s-a
s-a
2) s-a
sa
s-a
sa
s-a
s-a
sa
sa
sa
s-a
sa
s-a
s-a
OBSERVATIE!!!!!
Pe s-a dezlegat îl folosim când este o acțiune! ex: mama s-a îmbrăcat! Iar pe sa legat îl folosim când spunem de ex: jucăria sa! Sper ca te-am ajutat
Răspuns:
1) Maria s-a îmbrăcat pentru a merge cu mama în oraș. S-a uitat în oglindă, s-a pieptănat și au plecat. În magazinul cu jucării, s-a întâlnit cu prietena sa Georgeta. Mama i-a cumpărat lucruri frumoase. Maria s-abucurat și a mers la vecina sa să i le arate. Ora de matematică s-a terminat.
Elevii ies în pauză. Cecilia și colega sa sar coarda. Colega s-a împiedicat și a căzut. S-a sunat de intrare și jocul s-a terminat. Vecina s-a accidentat. Ionel s-a bucurat când a venit mama. Bunicul s-a dus în livadă. Adrian s-a dus la gradina zoologică împreună cu sora sa. Ea s-a dus în cameră. Georges-a întors din excursie. Nu s-a putut duce la școală. Tot pământul s-a acoperit cu zăpadă albă și pufoasă. S-a desfăcut vioara și s-a supărat.
2) a. s-a
b. sa
c. s-a
d. sa și s-a
e. s-a și sa
f. sa
g. sa
h. s-a
i. sa
j. s-a
k. s-a
l. s-a
m. s-a
Explicație:
SA se pune cand ceva îi aparține (ex. cartea sa, mașina sa) sau la persoane (ex. mama sa, sora sa, vecina sa), iar S-A se pune când e vorba de o acțiune (ex: s-a trezit, s-a jucat, s-a rezolvat, s-a culcat, s-a pierdut, s-a făcut).