Matematică, întrebare adresată de mariustanasa831, 8 ani în urmă

simplificati fractia alagebrica x³+4x²-x-4/x³+3x²-4x ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Laura
2

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

Anexe:
Răspuns de Voden
7

Bună!

________

\frac{x^{3} +4x^{2} -x-4}{x^{3} +3x^{2} -4x} =

= \frac{x^{2} (x+4)-x-4}{x(x^{2} +3x-4)} =

=\frac{x^{2} (x+4)-(x+4)}{x(x^{2} +4x-x-4)} =

=\frac{(x+4)(x^{2} -1)}{x[x(x+4)-(x+4)]} =

=\frac{(x+4)(x^{2} -1)}{x(x+4)(x-1)} =

simplificăm (x+4) de la numitor cu (x+4) de la numărător

=\frac{(x-1)(x+1)}{x(x-1)} =

simplificăm (x-1) de la numitor cu (x-1) de la numărător

=\frac{x+1}{x}

Formă alternativă: 1+\frac{1}{x}

Alte întrebări interesante