Biologie, întrebare adresată de stefaniapuscasu36, 8 ani în urmă

sistemul excretor la om va rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabrygabry17
4

Răspuns:

Explicație:

Sistemul excretor  este alcătuit din:

  1. rinichi (în număr de doi);
  1. căile urinare.

Rinichii sunt așezați în cavitatea abdominală, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, în regiunea lombară.

Rinichiului i se descriu două fețe - anterioară și posterioară, două margini - una laterală convexă și una mediană concavă, care prezintă hilul renal, și doi poli - superior și inferior. Acesta este alcătuit din două părți: capsula renală și țesutul sau parenchimul renal.

Căile urinare sunt reprezentate de:

  • calicele renale mici;
  • calicele renale mari;
  • bazinet;
  • ureter;
  • vezica urinară;
  • uretra.

Formarea urinei este un proces complex care se desfășoară în trei faze:

  • filtrarea glomerulară;
  • reabsorbția tubulară;
  • secreția tubulară.

Filtrarea glomerulară - filtrarea sângelui (mai exact, plasma sângelui este filtrată) se face prin pereții subțiri ai capilarelor glomerulare, în capsula nefronului. Micile ,,filtre" naturale sunt selective, din plasma sanguină neputând trece proteinele, prețioase pentru organism. Trec însă o mare cantitate de apă, glucoză, aminoacizii, săruri minerale, dar și substanțe nefolositoare, toxice.Se formează astfel urina primară care este de fapt plasma deproteinizată (fară proteine; proteinele nu au putut trece deoarece sunt molecule mari) care intră în tubul urinifer. Cantitatea de urină primară este de 180 l pe zi!

Eliminarea urinei :

Din pelvisul renal (bazinet), urina trece în uretere și înaintează prin contracția musculaturii înspre vezica urinară unde se acumulează. Când aceasta se umple (300-400 ml), musculatura pereților ei se contractă și urina este eliminată, prin uretră, la exterior (are loc micțiunea).

Rinichii intervin în menținerea echilibrului mediului intern. De exemplu, când mănânci foarte sărat, rinichiul elimină surplusul prin urină, menținând astfel concentrația normală a sărurilor în sânge. Dacă bei prea multă apă, rinichiul elimină surplusul. Dacă bei apă puțină, se mărește reabsorbția ei pentru a nu modifica conținutul de apă al plasmei sanguine.

Alte întrebări interesante