Limba română, întrebare adresată de bodi12, 9 ani în urmă

soarecele cocosul si motanul argumentarea la fabula ...cineva rapid?


Pufu15: De cate cuvinte?
bodi12: e ca tema nu are importanta
Pufu15: Ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pufu15
6
   Fabula este o specie a genului epic in proza sau in versuri in care se critica defecte omenesti prin intermediul unor personaje din lumea animalelor, a plantelor sau a lucrurilor cu scopul de a se corecta.
   Trasaturile fabulei sunt: structura fabulei este constituita in doua parti: prima parte fiind naratiunea, iar ce-a de-a doua este morala;prezenta personajelor ce reprezinta tipuri umane: tipul avarului, tipul cinstit, etc.
    Alte doua trasaturi sunt: modurile de expunere:naratiunea si dialogul; fabula are un rol moralizator deoarece se scot in evidenta anumite defecte umane cu scopul de a se corecta.
   In primul rand opera Soarecele, cocosul si motanul este o fabula deoarece structura este una specifica acestei specii literare,prima parte fiind reprezentata de naratiunea propriu-zisa, iar a doua parte reflecta morala. Un soricel discuta cu mama sa despre ce a vazut el in tim ce se plimba prin ograda, mama spunandu-i ce animale a vazul el.
   In al doilea rand,se remarca prezenta unor personaje ce reprezinta anumite tipuri: soricelul reprezentand tipul prostanaculu.
    Asadar, opera "Soarecele, cocosul si motanul" este o fabula deoarece prezinta persoanaje incadrate in anumite tipuri omenesti, structura fiind specifica fabulei, naratiune propriu-zisa si morala.


bodi12: ms
Pufu15: Cu placere
Alte întrebări interesante