Sobieski și români. încadrează în gen literal 2 argumente la alegerea facuta
Răspunsuri la întrebare
In opinia mea "Sobieski si romanii" de Costache Negruzzi este un text epic deoarece naratorul isi exprima in mod indirect sentimentele, gandurile, ideile, trairile, prin intermediul peronajelor si al actiunii.
In primul rand se remarca prezenta naratorului acesta fiind obiectiv, relatand intamplarile si faptele la persoana a 3-a, omnisciesnt, care prezinta intamplarile intr-o maniera detasata, neimplicata.
Se remarca prezenta personajelor: Regele Poloniei, Sobieski, hotmanii Iablonovski si Pototki, batranul plaies, taranul plaies, plaiestii moldoveni si armata poloneza, si a actiunii (Oastea colona este prin retragere in Moldova de mai bine de 10 zile. Polonezii trimit un sol pentru a negocia cu cei din cetate. Plaiesii ii raspund regelui Poloniei ca nu cedeaza atatea si aleg sa se lupte. Lupta a durat 5 zile. Plaiesii au hotarat sa predea cetatea. Acestia au fost eliberati la interventia hatmanului Iablonovski, iar armata poloneza pleaca.)
In al doilea rand este ca se remarca indici spatiali ("cetatea Neamtului") si indicii temporali ("pe la sfarsitul lui septemvrie 1686")
In ultimul rand observam ca in aceasta naratiune participa atat personaje pozitive, cat si personaje negative.
In concluzie, "Sobieski si romanii" de Costache Negruzzi apartine genului epic.