Istorie, întrebare adresată de tarsalacramioara, 8 ani în urmă

spune în 5-6 rânduri părerea ta despre romanizarea Daciei .
spune în 5-6 rânduri cum s au romanizat dacii.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sunraeaddiwq35
0

Romanarizarea Daciei

Coloniștii sunt un element extrem de important, de numărul lor ne putem da seama din informația lui Eutropius, care semnalează că Traian a adus in Dacia "mulțimi nesfarşite din toata lumea romana pentru a popula orasele si a cultiva ogoarele, căci Dacia fusese secătuită de bărbati". Coloniştii sunt cetățeni romani din provinciile asiatice, africane şi curopene (mai puțin italici), care vor locui mai ales la oraşe, unde sunt majoritari, dar și la sate alaturi de localnici, unde vor înființa chiar aşczări noi (vicus) sau ville rustice Impânziți pe tot teritoriul provinciei. coloniştii ii vor asimila pe daci, la oraşe procesul fiind destul de rapid.

Veteranii → sunt un alt element important al romanizării, poate la fel de important ca şi coloniştii. După 15-20 de ani de serviciu militar în provincic, soldatul îşi stabilea destule legături aici, de cele mai multe ori avea şi copii cu femei dace, încât la terminarea serviciului militar prefera så rämånă pe loc, unde primea și un lot de pămänt.

Armata - este alt element de bază al romanizarii, ea reprezentând permanent 40-50.000 de oameni, cam a zecea parte din trupele imperiului. Unitățile de luptă erau legiunile, cohortele, alaele și acele unități de gentes barbare inființate de Traian.

Urbanizarea → este un alt factor important al romanizării, şi în Dacia, ca, de altfel, în intreg imperiul, romanii construiesc numeroase oraşe. Multe dintre ele vor fi ridicate pe locul unor vechi aşezări dacice şi numărul lor se pare că depăşea 40. Populate mai ales de colonişti, ele vor atrage şi pe localnici, care trebuiau să înveje să vorbească în latină. Oraşele erau de două feluri: colonil (de rang mai înalt, organizate dupa modelul Romei) ca Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Napoca, Drobeta. Apalam etc. şi municipil (de rang inferior, dar cu autonomic proprie) ca Dierna, Tibiscum, Porolissum. Ampelum etc.

Administrația → este un alt element al romanizării. Ca în majoritatea provinciilor şi aici romanii au pus la punct un foarte bun aparat administrativ. Dacă la început funcțiile sunt deținute numai de coloniști, mai târzin vom găsi şi daci romanizați în funcții, ca Aeliu Ariort care a condus Drobeta sau Lucius Iulianus "Rundacio", un fel de primar într-o localitate de lângă Şendreni (Galati).

Cultura materială → romană se impune cu uşurinţă fiind, preluată de daci, deoarece este de mai bună calitate decât a lor. În toate domeniile vielii economice, de la cultivarea pământului la exploatarea aurului şi construcția orașelor, modelul roman se impune cu autoritate.

Limba latinā→ este factorul care permite dacilor să intre în armată, în administratie, sau pur și simplu să comunice cu coloniştii. Ea se impune pe tot teritoriul provinciei, in trei generații ca devenind limba locuitorilor Daciei Romane, Latina folosità era cea populară (vulgata) de factură orientală (ca şi dalmata), învățată cu greşeli de localnici.

Dreptul → la rândul său actionează pentru romanizare, normele sale fiind preluate de autohtoni și păstrate până cârziu în dreptul românesc.


tarsalacramioara: am cerut părere nu factorii romanizării
sunraeaddiwq35: scuze dar nu al alt ceva
Alte întrebări interesante