Istorie, întrebare adresată de christinacris98, 9 ani în urmă

Spuneti crizele razboiului rece pe scurt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eucory
9
Ruptura dintre Est si Vest  s-a produs o data cu criza Berlinului, caand sovieticii au impus blocada, interzicand transportul feroviar si rutier spre Berlinul de Vest. 
Criza Berlinului a grabit constituirea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) in aprilie 1949, care reunea Sua, Canada si puterile vest europene intr-o alianta militara.
 Disensiunile dintre cele doua puteri  SUA SI URSS, s-au manifestat si in afara Europei, transformandu-se in adevarate crize politico-militare:ccriza coreeana 1950-1953, Razboiul din Vietnam 1964-1973, Criza canalului Suez 1956
In anul 1961 s-a produs o noua criza in Europa s-a produs o noua criza in Europa, prin decizia Moscovei de a ridica zidul Berlinului, pentru a stopa fuga celor din zona comunista spre lumea occidentala.
Cea mai grava criza a fost cea cubaneza 1962, numita si  "criza rachetelor", care se putea transforma intr-un razboi nuclear. Sprijinul Uniunii Sovietice acordate regimului comunist  s-a concretizat prin amplasarea pe teritoriul Cubei a unor rachete nucleare.
Alte întrebări interesante