Geografie, întrebare adresată de simona38, 9 ani în urmă

Spuneti.mi cateva informatii despre Relieful glaciar si Relieful castic va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NuMultumesc
3
Ghetarii sunt factori modelatori ai suprafeței terestre, își imprimă și astăzi, ca și în trecutul geologic, amprenta în trăsăturile și formele reliefului din regiunile reci ale Globului.
Ghețarii montani apar în general pe suprafețe restrânse, ajungând până în regiunile ecuatoriale, unde stau instalați pe cele mai semețe vârfuri; sunt izolați în părțile superioare ale diferitelor masive muntoase și ocupă cuvetele suspendate, obârșiile unor bazine hidrografice ori platouri înalte și vălurite. Acolo unde temperatura medie anuală este sub 0 ºC, există posibilitatea formării ghețarilor; aceasta este limita zăpezilor persistente.
Relieful generat de ghețarii montani, cuprinde forme de eroziune și de acumulare. Specific este faptul că aceste forme se dispun într-o anumita etajare.


Numim relief carstic relieful specific format pe roci solubile. Printre rocile solubile pe care poate lua naştere relieful carstic se numără calcarul, sarea şi gipsul. Relieful castic este format datorita apei. Sub acţiunea ei, rocile solubile sunt corodate şi erodate, luând naştere forme deosebite de relief.
Dar apa nu lucrează doar la suprafaţă. Din cauza mişcărilor plăcilor tectonice, în pachetele de calcar apar fisuri si fracturi, pe care apa se infiltrează şi îşi incepe munca în subterean. Astfel iau naştere peşterile.



simona38: relieful castic adica relieful pesterilor
NuMultumesc: Pai da, despre asta am scris
NuMultumesc: Cum s-au format pesterile
NuMultumesc: Citeste de la al doilea paragraf.
simona38: mersi da esti a noua?
Răspuns de byancabia
3
Relieful glaciarGhețarii, ca factor modelator al suprafeței terestre, își imprimă și astăzi, ca și în trecutul geologic, amprenta în trăsăturile și formele reliefului din regiunile reci ale Globului. Ghețarii situați în zonele marilor latitudini, ajungând până la nivelul bazinelor oceanice și marine, constituie în ansamblul lor ghețarii de calotă sau continentali. Masele de gheață cantonate pe vârfurile munților înalți formează ghețarii montani. Cele două calote de gheață polare, ale Groenlandei și Antarticii, însumează 97% din volumul gheții de pe Glob. Rezultă că numai 3% din această masă revine ghețarilor montani.Ghețarii montani apar în general pe suprafețe restrânse, ajungând până în regiunile ecuatoriale, unde stau instalați pe cele mai semețe vârfuri; sunt izolați în părțile superioare ale diferitelor masive muntoase și ocupă cuvetele suspendate, obârșiile unor bazine hidrografice ori platouri înalte și vălurite. Acolo unde temperatura medie anuală este sub 0 ºC, există posibilitatea formării ghețarilor; aceasta este limita zăpezilor persistente.Limita zăpezilor persistente prezintă variații de la ecuator spre poli. În regiunile ecuatoriale această limita se află la cca 5.000 m, iar în zonele temperate ea coboară la 3.000 m. Dar limita atinge valorile altimetrice cele mai înalte nu în zona ecuatorială, ci în regiunile subtropicale, deoarece aici predomina mișcările descendente ale aerului, care se află departe de starea de saturație cu vapori de apă. La oscilarea limitei contribuie și alți factori, ca de exemplu gradul de izolare către interiorul continentului. Astfel în partea de est a Tibetului și în Anzii Americii de Sud limita zăpezilor persistente se ridica la 6.300-6.500 m.Ghețarul pirinean are ca specific prezența masei de gheață numai în interiorul circului. Este mic și lipsit de limbă. Restrângerea ghețarului este determinată de condițiile climatice, relativ secetoase, și de limita zăpezilor persistente mai ridicată; ablația împiedică formarea limbilor de gheață. Ghețarul fiind cantonat doar în cadrul circului a primit denumirea de ghețar suspendat sau de circ. Are multe morene de suprafață și interioare, dar nu prezintă morene de fund.              Ghețarul alpin sau de vale,
Ghețarul pirinean,         Ghețarul de platou,Ghețarul himalaian,
Ghețarul de tip Kilimandjaro,   
Ghețarul de tip norvegian,   Ghețarul de tip alaskian                                                

Alte întrebări interesante