Geografie, întrebare adresată de alexmilesco, 8 ani în urmă

Spunetimi informatii despre zonele climatice ale Americii de Nord

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CapNemo
28
Zonele climatice întâlnite în America de Nord:

Zona climei polare (arctice): cuprinde Groenlanda, NV Peninsulei Labrador, N Golfului Hudson, N Peninsulei Alaska, Arhipelagul Nord American (cunoscut și sub numele de Arhipelagul Arctic Canadian). Această zonă se caracterizează prin: temperaturi medii anuale în jurul valorii de 0°C; temperatura lunii celei mai clade, inferioară valorii de 10°C; precipitații, în general sub formă de zăpadă nedepășind 200 mm/an. Se resimte acțiunea mărilor reci și înghețate și a maselor de aer de origine arctică. Înghețul este prezent până la 7 -8 luni pe an, iar temperaturile pot coborâ și până la -60°C. Se înregistrează diferențe între trăsăturile climatice ale regiunilor situate pe latura pacifică, cele de pe latura atlantică și regiunile aflate în interior, în sensul că, iarna este mai lungă, aspră, cu viscole și zăpadă în interior în comparație cu zonele litorale unde influența oceanelor moderează aceste trăsături.

Zona climei subpolare (subarctice) cuprinde mare parte a Peninsulei Labrador, Golful Hudson – partea sudică, podișurile Mackenzie și Lacurilor, sudul Peninsulei Alaska. Particularitățile climatice ale acestei zone sunt:

vara este scurtă și răcoroasă, iarna lungă și recetemperatura lunii celei mai calde nu depășește 13°Cprecipitațiile cad tot timpul anului, cantitatea oscilând între 300 mm în interiorul continentului și 500 mm pe coasta atlantică

Desfășurarea pe longitudine impune și aici unele diferențieri: în regiunile situate pe coasta atlantică ploile și ceața sunt mai frecvente; în partea centrală sau continentală iernile sunt mai aspre, temperaturile coboară chiar până la -30°C în ianuarie; în regiunea pacifică vara este scurtă, relativ caldă, temperaturile lunii ianuarie pot coborâ până la -30°C iar cele ale lunii iulie urcă până la +10°C.

Zona climei temperate cuprinde nordul Câmpiei Atlantice, Appalachii nordici, Podișul Marilor Lacuri, Podișul Preeriilor, Munții Stâncoși, inclusiv litoralul pacific. Principalele caracteristici:

Verile sunt răcoroase, iernile cu zăpadă, viscole, gerTemperaturile medii ale lunii celei mai reci variază între -10° C și -15°CTemperaturile medii ale lunii celei mai calde sunt cuprinse între 20°C și 25°CCantitatea medie a precipitațiilor este de 500 – 1000 mm/an, cu variații însemnate în podișurile intracordiliere

Și în această zonă climatică se pot identifica diferențe de la est la vest, precum:

Regiunea atlantică – se caracterizează prin veri mai răcoroase în nord (unde se face simțită influența curentului Labrador) și mai călduroase în sud. Temperatura medie anuală nu depășește 10°C.Regiunea continentală – verile sunt mai scurte. Se înregistrează diferențe de umiditate între est (umiditate mai pronunțată) și vest.Regiunea preeriilor (șesurilor înalte) – are un caracter mai secetos, cu diferențe între versanții vestici (temperaturi mai coborâte și precipitații mai bogate) și versanții estici (precipitații mai reduse, ariditate).Regiunea pacifică – veri răcoroase, precipitații (orografice) bogate, amplitudini termice de 27°C. Pe versanții vestici cantitatea de precipitații este mai ridicată în timp ce versanții estici se caracterizează prin veri secetoase.

Zona climei subtropicale – cuprinde zona desfășurată între statul California (în NV) și nordul Floridei (în E), inclusiv uscatul din nordul Mexicului. Față de clima subtropicală europeană, cea nord-americană este mai rece datorită curentului rece al Californiei. Se înregistrează temperaturi medii mai ridicate, iarna bat vânturile vestice, iar cantitatea de precipitații depășește uneori 1.500 mm/an, valorile reducându-se spre interiorul continentului.

Zona climei tropicale – cuprinde teritoriul din jurul Golfului Mexic până la Oceanul Pacific, incluzând și peninsula Florida. Se caracterizează în general prin precipitații bogate (1.000 – 2.000 mm) dar există și excepții, cum ar fi: în regiunea de vărsare a fluviului Colorado ca și în golful Californiei precipitațiile scad sub 100 mm (Deșertul Sonorian).

Zona musonilor ecuatoriali – acoperă o regiune relativ îngustă a Mexicului spre Oceanul Pacific și peninsula Yucatan. În această zonă cantitatea de precipitații depășește uneori 2.500 mm (peninsula Yucatan), temperaturile sunt pozitive și ridicate tot timpul anului.


alexmilesco: mersi mult
alexmilesco: iti voi da coroana cand imi va aparea
Alte întrebări interesante