spunetimi va rog doua proverbe despre limba romana si explicatile
va rog mult am nevoie urgent va rog frumoss
dau coroana ce vreti voi va dau
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Aşchia nu sare departe de trunchi.
Înţeles: Când totul porneşte din aceeaşi rădăcină, se poate intui universul acestui întreg, de la naştere şi până la moarte; asemănarea dintre tată şi fiu sau dintre membrii aceleeaşi familii este nu numai ca formă ci, mai ales, ca fond; viciile, în general, se moştenesc în timp ce virtuţile se degenerează: aşchia este o formă de degenerare.
Origine: În pofida banalului adevăr pe care îl exprimă, proverbul ascunde, de fapt, o mulţime de subânţelesuri. Şi, ceea ce este şi mai demn de luat în seamă, este faptul că această vorbă din bătrâni îşi poate avea originile chiar de prin epoca de piatră, de când s-a inventat toporul, capabil să producă aşchia cu pricina
buturuga mică răstoarnă caru' mare.
Înţeles: Uneori, chiar şi micile obstacole trebuie băgate în seamă, altfel, riscul poate fi foarte mare; nu întotdeauna cel mai mare este şi cel mai tare; nu neglija micile detalii.
Origine: Această vorbă bătrânească ar putea proveni tocmai de pe vremea dacilor, de când aceştia începuseră să umble vitejeşte cu caii şi carele de luptă.