Limba română, întrebare adresată de alexandruhuza26, 8 ani în urmă

Spunetimi va rog intrebarile pentru fiecare functie sintactica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ianisvoinea46
1

Răspuns:

Intrebaril subiectului->cine? ce?

Intrebarile predicatului verbal-> ce face?

Intrebarile predicatului nominal-> cine este? ce este? cum este?

Intrebarile complementului direct->pe cine?, ce?

Intrebarile complementului indirect->cui?(cazul dativ) la cine? la ce? de cine? de ce? despre cine? despre ce? pentru cine? pentru ce?(cazul acuzativ)...etc(ex :Vad pe Ion la poarta scolii.Pe cine vad? Pe Ion=complement direct.

Dau lui Ion creionul rosu.Cui ii dau creionul? Lui Ion=complement indirect.

As adauga :complementul direct poate raspunde la doar doua intrebari:pe cine?(pusa si in propzitia noastra fiindca e vorba despre o persoana)si ce?; cel indirect poate raspunde la multe alte intrebari:pentru cine,pentru ce,despre cine,despre ce, la cine la ce toate in acuzativ dar si cea pusa in exemplul nostru, intrebare a cazului dativ:cui?)

Intrebarile complementului circumstantial de timp: Cand? de cand? cat timp? pana cand? (arata timpul... unei actiuni. Ex: L-am vazut sambata. Cand l-am vazut? Sambata.=> sambata = complement circumstantial de timp)

Intrebarile complementului circumstantial de mod: cum?(Ex: Problema s-a rezolvat de la sine. Cum s-a rezolvat problema? de la sine)

Complementul de agent-> este partea secundară de propoziție care determină un verb pasiv și arată de cine este realizată acțiunea - exprimată de verb. Răspunde la întrebare "de către cine?" pusă verbului pasiv.

Planul a fost realizat de el.

Ea a fost certată de el /de mama/de tata/etc.


alexandruhuza26: ms
ianisvoinea46: npc, sper ca te-am ajutat :)\
Alte întrebări interesante