Limba română, întrebare adresată de farmacista01, 7 ani în urmă

✓ Stabileşte tipul de personaj. ✓ Prezintă procedeele de portretizare. ✓ Realizează portretul fizic/moral: aspect direct: naratorul-personaj: aspect indirect: caracterizare desprinsă din gânduri, fapte comportament cu alte personaje, limbaj, nume ✓ Precizează 4 trăsături ale personajului şi a semnificației a ✓ Ilustrează trăsăturile prin referire la text. ✓ Formulează o concluzie despre personaj. personajul Ștefan cel mare din Dumbrava roșie de Vasile Alecsandri ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianes01you
8

Răspuns:

Tipul de personaj: Ştefan cel Mare din "Dumbrava roşie" de Vasile Alecsandri este un personaj fictiv, principal și dinamic în acțiunea poveștii.

Procedeele de portretizare:

Portretul fizic - nu există o descriere detaliată a aspectului fizic al personajului, dar se poate deduce că este un bărbat puternic și voinic din faptul că este numit Ştefan cel Mare.

Portretul moral - se poate realiza prin intermediul aspectului indirect, care include caracterizarea desprinsă din gândurile, faptele, comportamentul cu alte personaje și limbajul personajului.

Caracterizarea indirectă: Ştefan cel Mare este prezentat ca un bărbat curajos, iubitor de libertate și apărător al țării sale. El este un lider puternic, care își protejează oamenii și lupta pentru dreptate. De asemenea, se poate observa că este un bărbat loial și responsabil, care își onorează promisiunile.

4 trăsături ale personajului:

Curajos

Iubitor de libertate

Protector și apărător al țării

Loial și responsabil

Semnificația acestor trăsături: Trăsăturile acestui personaj îl fac să fie un model pentru cei din jur și un simbol al curajului și devotamentului față de țară și oameni.

Ilustrarea trăsăturilor prin referire la text: În povestea "Dumbrava roșie", Ştefan cel Mare este prezentat ca un lider puternic care își protejează oamenii și lupta împotriva dușmanilor țării pentru a păstra libertatea și independența. De exemplu, atunci când turcii au invadat țara, Ştefan cel Mare a luptat împotriva lor pentru a-și apăra oamenii și țara.

Concluzie: Ştefan cel Mare din "Dumbrava roșie" de Vasile Alecsandri este un personaj puternic și curajos, care reprezintă valorile de libertate, protecție și responsabilitate.

Alte întrebări interesante