Chimie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

starea naturala a cuprului:propietati fizice al cuprului.propietati chimice ale cuprului.utilizarile cuprului.importanta fiziologica a cuprulu.CINE MA POATE AJUTA SI PE MINE????

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexbonheur
0
Cuprul este metal tranitional situat in blocul d. Are electronii de valenta in stratul M (orbital de tip d). Acesta face parte din triada metalelor nobile, Cu, Ag, Au.
Din punct de vedere fizic Cuprul este in stare solida in cn, are culoare brun roscata, densitate de  8960 kg/m^3. Este un metal cu conductivitate electrica si termica foarte bune.  Cuprul are punctul de topire la 1083.4 grade C si punctul de fierbere la 2567 grade C. Din punct de vedere chimic cuprul prezinta 2 stari de oxidare (+1,+2). Cuprul nu este capabil sa dislocuiasca Hidrogenul din Hidracizi dar dislocuieste Hidrogenul din acidul sulfuric la incalzire si din acidul azotic la temperatura camerei cu formare de SO2 si respectiv NO2. Cuprul metalic se pasiveaza prin formarea unui strat foarte fin de oxid de cupru II. Oxidul de cupru prezinta reactivitate mai buna. Compusii cuprului in stare de oxidare +1 sunt instabili in prezenta de oxigen si se oxideaza la Cu (2+).Hidroxidul de Cupru (II) se descompune lent la oxid de cupru sau mai radid prin incalzire. O metoda de stabilizare a hidroxidului este solubilizarea lui in NH4OH cu formarea unui complex de culoare violet intens, [Cu(NH3)4](OH)2, denumit si Reactiv Schweizer. 
In industrie se utilizeaza cuprul metalic (fire, sarme, foi, tevi) sau sub forma de compusi utilizati ca materie prima sau catalizatori (in industria de prelucrare a celulozei). In Industria chimica se utilizeaza compusi organo-cuprici (In sinteza Ullman sau sinteza Sonogashira), in special in industria polimerilor, industria farmaceutica.
In organismul uman este nevoie de o doza medie zilnica de 1,5–3 mg. Se găsește în toate țesuturile organismului, dar cel mai mult cupru se găsește în ficat, iar cantități mai mici se găsesc și in creier, muschi, inima sau rinichi. Ca efecte benefice, cuprul ajută organismul să utilizeze fierul din sânge, reducând acțiunile radicalilor liberi asupra țesuturilor. Consumarea alimentelor de cupru poate, totodată, preveni anumite boli sau deficiențe, cum ar fi alergiile, chelia, SIDA, leucemia, osteoporoza și ulcerul stomacal. Împreună cu fierul (un alt metal), cuprul ajută la sinteza celulelor roșii din sânge. În ciuda acestor efecte benefice, neasimilarea în mare măsură a cuprului din organism poate duce la trei boli rare:
Boala Wilson, când organismul nu este în măsură să reglementeze absorbția de cupru și astfel cuprul se acumulează în ficat;
Boala Menkes, când organismul nu poate face rezerve de cupru, de unde rezultă lipsa acestuia;
Toxicoza prin cupru (este o boală cu origini necunoscute și foarte rară, mai ales la copii), când cuprul se adună în ficat.
Alte întrebări interesante