Statele Unite ale Americii în perioada interbelică!
Ce este prohibiția?Care sunt consecințele acesteia asupra societății americane?
Cum s-a declanșat criza economică din 1929-1933?Care au fost efectele economice și sociale ale marii crize?
Când a dobândit femeia americană drepturi politice? În ce condiții s-a impus discriminarea femeii în S.U.A.?
Care sunt stilurile muzicale ce s-au impus în perioada interbelică?
Numiți una dintre legendele filmului mut american de la începutul istoriei cinematografiei.
Urgent până mâine, 4.1.2022!!!
NU RĂSPUNDE DACĂ NU ȘTII!!!
Răspunsuri la întrebare
Statele Unite în perioada interbelică:
Marea criza economică (1929-1933)
Ascensiunea Statelor Unite către statutul de super-putere a început în anul 1917, o dată cu intrarea sa în Primul Război Mondial. Unitatile americane au intrat in luptă in vara lui 1918 ,iar ofensiva de 100 de zile a dus, in cele din urma, la incheierea armistitiului. Statele Unite au avut pierderi uriase: 110.000 de militari au murit in primul razboi mondial, aproape jumatate dintre ei din cauza epidemiei de gripa. Participarea Statelor UNte la razboi i-a permis insa presedintelui Wilson sa-si impuna ideile la negocierile de la Versailles. Chiar daca obiectivele sale, reformarea sistemului international si pacea mondiala, au fost doar iluziile care au dus, in cele din urma la al doilea razboi mondial. După încheierea armistițiului, Wilson s-a simțit ca un învingător a cărui sarcină era acum reorganizarea națiunilor europene. „Am salvat lumea și nu am de gând să-i las pe europeni să uite acest lucru”, a spus el. Încrederea lui Wilson era întemeiată:la sfârșitul războiului, Statele Unite erau recunoscute drept principala putere industrială a lumii. Nicio altă țară nu avea atâta experiență în producerea de bunuri de consum, și după introducerea recrutării generale, țara își dezvoltase o armată puternică, o armată care suferise pierderi mult mai mici decât cele ale aliaților săi. Wilson a militat îndelung pentru crearea Ligii Națiunilor. A fost însă dezamăgit de faptul că englezii și francezii erau mai interesați de despăgubirile pe care le puteau cere Germaniei. Wilson ar fi fost chiar dispus să amâne negocierile privind noile granițe și reparațiile de război, dar nu accepta amânarea discuțiilor privind Liga Națiunii. „Cea mai mare greșeală pe care am putea să o facem ar fi să dăm Germaniei motive puternice pentru care, într-o zi, să dorească să se răzbune”, a spus el. Englezii și francezii au acceptat ideea Societății Națiunilor, inclusiv Articolul 10, care prevedea oferirea de ajutor militar colectiv pentru un stat atacat. Puterile învingătoare din Europa și-au dat seama că asta era singura modalitate prin care, pe viitor, își putea asigura sprijinul american. Însă în următoarele negocieri, Wilson a început să facă diverse compromisuri, iar mai târziu, ca urmare a unei boli misterioase (care nu a fost niciodată diagnosticată), comportamentul lui a început să se schimbe. În final, potrivit lui Herbert Hoover, Aliații și-au dat seama că Wilson va accepta compromisuri cu privire la 13 puncte doar pentru a-l salva pe cel de-al paisprezecelea, anume Liga. Și asta s-a întâmplat. Wilson a semnat Tratatul de la Versailles, în ciuda rezervărilor pe care le avea și a avertismentelor că pactul conținea germenii următorului război. Însă adevărata înfrângere a lui Wilson încă nu avusese loc. Când s-a întors la Washington în iulie 1919, a întâlnit un Congres în care Republicanii dețineau majoritatea. Pentru că Statele Unite, ca membru al Ligii Națiunilor, trebuiau să renunțe la o parte a suveranității sale în anumite privințe.
Ce este prohibiția?
Prohibiția este o măsură legislativă sau administrativă, prin care se interzice producerea, vânzarea, exportul sau importul unor mărfuri.
Care sunt consecințele acesteia asupra societății americane?
În istoria Statelor Unite prohibiția, cunoscută și sub numele de Experimentul Nobil, a fost o perioadă începând cu 1920 până în 1933, în timpul căreia vânzarea, producerea, consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice erau interzise la nivel național.
Prohibiția este pomenită doar pentru că a cauzat tot ce nu trebuia să facă: a provocat lipsă de reținere, a eliminat locuri de muncă, a creat o piață neagră pentru băuturi și a antrenat o serie de consecințe economice nedorite.
Când a dobandit femeia americană drepturi politice?
La 26 august 1920, a fost adoptat un amendament constituţional prin care se acorda dreptul deplin de vot al femeilor în toate statele americane, dar nu şi celor de culoare.
Numiți una dintre legendele filmului mut american de la începutul istoriei cinematografiei
Charlie Chaplin-simbol al filmului mut