Istorie, întrebare adresată de adycovasa1p5mdka, 8 ani în urmă

Statul roman moder
Referat :
Avand in vedere :
-mentinerea contextului in care sa realizat unirea principatelor romane
-precizarea a doua caracteristici ale documentului juridic intrenational care legitima organizarea a acestora (convenția de la Paris)
-prezentarea a două acțiuni de politică interna adoptată in a 2 jum a sec 19 care au contribuit la consalidarea STATULUI ROMAN MODERN
-metionarea unei actiuni de politică externă la xare participă România in a 2 jum a sec 19 siiii prezentarea a 2 consecințe a acestelor
-FLRMULAREA UNUI PUNC DE VEDERE REFERITOR LA EVOLUȚIA STATULUI ROMÂN INTRE SEC 19-20
PW CARE SA IL SUSȚINE PRIN 2 ARGUMENTE ISTORICE

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariimaria2012
13
iti dau schema : 
- context: Conferinta de la Paris de dupa Razboiul Crimeei (1856;1853-1856)
- doua caracteristici: Unirea Principatelor Romane cu numele de "Principatele Unite ale Valahiei si Moldovei" si cele doua tari urmau a avea fiecare domnitorul ei si institutiile sale 
- reforma agrara si constitutia de la 1866: 
reforma agrara este data in timpul domniei autoritare a lui Cuza. Taranii erau improprietariti cu pamant pe care trebuiau sa il plateasca si nu aveau dreptul sa il instraineze timp de 50 de ani. Pamantul era dat in functie de numarul de vite din gospodarie taranilor clacasi. Cei care nu prestau claca primeau teren pentru casa si gradina. 
Constitutia de la 1866 este inspirata dupa cea belgiana de la 1831 (cea mai liberala de la vremea aceea). Proclama principiul separarii puterilor in stat si facea abstractie de puterea suzerana. Erau garantate drepturile si libertatile cetatenesti. Este prima constitutie propriu-zisa a Romaniei si este adoptata in timpul lui Carol I. 
- participarea Romaniei la razboiul ruso-turc (1877-1878) - consecinte: obtinerea si recunoasterea independentei tarii si Romania poate avea o politica externa proprie, fapt dovedit de aderarea la Tripla Alianta (Puterile Centrale) in 1883.
- sec. XIX-XX - transformarea tarii intr-un stat modern democratic si efortul oamenilor politici de a desavarsi unitatea nationala 
in primul rand: vorbesti despre regele Carol I si despre actiunile sale care au modernizat statul roman (constitutia si 1881 transformarea romaniei in regat + obtinerea independentei)
in al doilea rand: participarea romaniei la PRM cu scopul de reintregirea tarii, concretizata in 1918 prin Marea Unire. 
In concluzie, evolutia Romaniei a fost marcata de actiunile regelui Carol I si de cele ale regelui Ferdinand. 
concluzia finala a eseului: In epoca moderna, Romania traverseaza diferite evenimente care o vor transforma intr-un stat democratic, care incearca sa se afirma la inceputul secolului al XX-lea.

adycovasa1p5mdka: Nu crede-am că o sa scrie cineva .!! Mersii mult :))
Alte întrebări interesante