Ștefan-vodă cel Bun, bătându-l turcii la Războieni, au mărsu să intre în Cetatea Neamțului. Și fiind mumă-sa în cetate, nu l-au lăsat să intre și i-au dzis că pasirea în cuibul său nu piere. Ce să să ducă în sus, să strângă oaste, că izdânda va fi a lui. Și așè, pe cuvântul mâne-sa, s-au dus în sus și au strânsu oaste.
Iară Ștefan-vodă, mergând de la Cetatea Neamțului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneț, unde trăiè un părinte sihastru, pre anume Daniil. Și bătând Ștefan-vodă în ușa sihastrului, să-i descuie, au răspunsu sihastrul să aștepte Ștefan¬vodă afară pănă ș-a istovi ruga. Și după ce ș-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat în chilie pre Ștefan-vodă. Și s-au ispovedit Ștefan-vodă la dânsul. Și-au întrebat Ștefan-vodă pre sihastru ce va mai face, că nu poate să să mai bată cu turcii: închina-va țara la turci, au ba? Iar sihastrul au dzis să nu o închine, că războiul este a lui, numai, după ce va izbândi, să facă o mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghie, să fie hramul bisericii. Deci au și purces Ștefan-vodă în sus pe la Cernăuți și pre la Hotin și au strânsu oaste, feliuri de feliuri de oameni. Și au purces în gios. Iar turcii, înțălegând că va să vie Ștefan¬vodă cu oaste în gios, au lăsat și ei Cetatea Neamțului de a o mai bate și au început a fugi spre Dunare. Iar Ștefan-vodă au început a-i goni în urmă și a-i bate, pănă i-au trecut de Dunăre. Și întorchându-s-înapoi Ștefan-vodă, s-au apucat de au făcut mănăstirea Voronețul. Și au pus hramul bisericii Sfântul Gheorghie.
1. Ilustrează momentele subiectului.
2. Identifică instantele comunicării narative.
3. Explica, în maxim 5 rânduri, atitudinea domnitorului care așteaptă ca sihastrul sa își termine rugăciunea.
4. Caracterizează, în 10 rânduri, personajul Ștefan Cel Mare, asa cum apare în legenda, surprinzând raportul dintre datoria pe care o are în calitate de domnitor și slăbiciunea specifica omului.
5. Analizează particularitățile de limbaj: frecventa arhaismelor, modul și timpul verbelor, rolul conjuncțiilor, al adverbelor, prezenta toponimelor.
6. Comentează simbolul hramului mănăstirii Sfântului Gheorghe.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
6
Răspuns:
ex 2 : AUTOR-ION NECULCE
NARATOR-aici nu am stiut ,scuza-ma
PERSONAJE-STEFAN-VODA;TURCII;OASTEA;SIHASTRUL
TIMP:PE LA SFANTUL GHEORGHE
SPATIU:CETATEA NEAMTULUI/MOLDOVA/CERNAUTI/DUNARE
EX3: IN TIMP CE DOMNITORUL ASTEPTA CA IHASTRUL DANIIL SA ISI TERMINE RUGACIUNEA ,BATEA IN USA SI SE GANDEA CE SA FACA CU TURCII.SA SE MAI BATA SAU SA LE LASE TARA PE MANA LOR.SUPARAREA IL FACE SA INEBUNEASCA INSA SIHASTRUL IL LUMINEAZA SI II SPUNE CE TREBUIE SA FACA CA SA BIRUIASCA
Anexe:
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Geografie,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă