Matematică, întrebare adresată de emanuella2001, 9 ani în urmă

stie cineva definitiile medianei,bisectoarei,mediotoarei,inaltimi,liniilor importante in triunghi?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de kokain
4
PROPRIETATEA LINIEI MIJLOCII:într-un triunghi linia mijlocie este paralelă cu cea de-a treia latură a triunghiului, și are lungimea egală cu jumătate din lungimea acesteia.

PROPRIETATEA CENTRULUI DE GREUTATE:într-un triunghi centrul de greutate se găsește pe fiecare mediană la două treimi de vârf și la o treime față de bază.

TEOREMA BISECTOAREI:bisectoarea unui unghi al unui triunghi, determină pe latura opusă unghiului segmente proporționale cu laturile care formează unghiul.

ROPRIETĂȚI DE ASEMĂNARE:orice triunghi este asemenea cu el însuși; dacă triunghiul ABC este asemenea cu triunghiul A1B1C1, iar triunghiul 
A1B1C1 este asemenea cu triunghiul A2B2C2, atunci și triunghiul ABC este asemenea cu triunghiul A2B2C2; dacă triunghiul ABC este asemenea cu triunghiul A1B1C1, atunci și triunghiul A1B1C1 este asemena cu triunghiul ABC; două triunghiuri congruente sunt întotdeauna asemenea(reciproca nu este valabila); 2 triunghiuri echilaterale sunt întotdeauna asemenea.

TEOREMA CATETEI:într-un triunghi dreptunghic, lungimea catetei este egală cu media geometrică dintre lungimea ipotenuzei și proiecția sa pe ipotenuză.

TEOREMA ÎNĂLȚIMII:într-un triunghi dreptunghic, lungimea înălțimii corespunzătoare ipotenuzei este egală cu media geometrică dintre proiecțiile catetelor pe ipotenuză.
Dacă într-un triunghi isoscel unghiurile alăturate bazei au măsura de 60°, atunci triunghiul este echilateral.


TEOREMA FUNDAMENTALĂ A ASEMĂNĂRII:o paralelă dusă la una din laturile unui triunghi, formează cu celelalte două laturi, sau cu prelungirile lor, un triunghi asemenea cu triunghiul dat.


Răspuns de dienutza2002
1
Def bisectoarei in triunghi Segmentul inclus in bis unui unghi al unui ∆ se numeste bis ∆. Def mediatoarei unui segment Se numeste mediatoarea unui segment dreapta perpendiculara pe segmenrt in mijlocul sau. Bis unui unghi Semidreapta cu originea varful unghiului situata in interiorul unghiului si care imparte unghiul in 2 unghiuri congruente se numeste bis unghiului
Alte întrebări interesante