stiind că suma a trei numere naturale consecutive pare estede doua ori mai mare decât suma a trei numere naturale consecutive impare și că, dacă adunam cele două sume obtinem un număr de două cifre egale, să se afle numerele naturale consecutive pare și impare
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Notam cu a primul numar par din suma celor trei numere pare consecutive; iar cu b primul numar impar al sumei celor trei numere impare consecutive.
a + ( a + 2) + ( a + 4) → suma celor 3 numere pare consecutive
b + ( b + 2 ) + ( b + 4) → suma celor 3 numere impare consecutive
3 x a + 6 = 2 x ( 3 x b + 6 )
↓ ↓ ↓
suma nr. dublul sumei nr. impare
pare
( 3 x a + 6) + ( 3 x b + 6) = aa→ nr de 2 cifre egale
↓
[ 2 x ( 3 x b + 6)]+ ( 3 x b + 6) = aa
6 x b + 12 + 3 x b + 6 = aa
9 x b + 18 = aa
9 x b = aa - 18
aa - 18 ⇔ multiplu lui 9 ( divizibil cu 9), de 2 cifre
M9={0, 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99}
aa = 99 → numarul scris cu 2 cifre egale
9 x b = 99 - 18 = 81
b = 81 : 9 = 9 → primul numar impar
9 + 2 = 11→ al doilea numar impar
11 + 2 = 13 → al treilea numar impar
a + ( a + 2) + ( a + 4) = 2 x ( 9 + 11 + 13 )
3 x a + 6 = 66
3 x a = 66 - 6 = 60
a = 60 : 3
a = 20 → primul numar par al sumei
20 + 2 = 22 → al doilea numar par consecutiv
22 + 2 = 24 → al treilea numar par consecutiv
Verific: 20 + 22 + 24 = 2 x ( 9 + 11 + 13)
66 = 2 x 33 (A)
Raspuns: 20, 22, 24 → numerele pare consecutive
9, 11, 13 → numerele impare consecutive
a + ( a + 2) + ( a + 4) → suma celor 3 numere pare consecutive
b + ( b + 2 ) + ( b + 4) → suma celor 3 numere impare consecutive
3 x a + 6 = 2 x ( 3 x b + 6 )
↓ ↓ ↓
suma nr. dublul sumei nr. impare
pare
( 3 x a + 6) + ( 3 x b + 6) = aa→ nr de 2 cifre egale
↓
[ 2 x ( 3 x b + 6)]+ ( 3 x b + 6) = aa
6 x b + 12 + 3 x b + 6 = aa
9 x b + 18 = aa
9 x b = aa - 18
aa - 18 ⇔ multiplu lui 9 ( divizibil cu 9), de 2 cifre
M9={0, 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99}
aa = 99 → numarul scris cu 2 cifre egale
9 x b = 99 - 18 = 81
b = 81 : 9 = 9 → primul numar impar
9 + 2 = 11→ al doilea numar impar
11 + 2 = 13 → al treilea numar impar
a + ( a + 2) + ( a + 4) = 2 x ( 9 + 11 + 13 )
3 x a + 6 = 66
3 x a = 66 - 6 = 60
a = 60 : 3
a = 20 → primul numar par al sumei
20 + 2 = 22 → al doilea numar par consecutiv
22 + 2 = 24 → al treilea numar par consecutiv
Verific: 20 + 22 + 24 = 2 x ( 9 + 11 + 13)
66 = 2 x 33 (A)
Raspuns: 20, 22, 24 → numerele pare consecutive
9, 11, 13 → numerele impare consecutive
mark22:
mulțumesc frumos
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă