stiind ca x supra y egal cu 2 supra 3, calculati 6x +y supra x +3y.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
141
Răspuns
Explicație pas cu pas:
x / y = 2 / 3 ⇒ x = 2; y = 3
( 6 x + y ) / ( x + 3 y ) =
= ( 6 × 2 + 3 ) / ( 2 + 3 × 3 ) =
= 15 / 11
___________________________
sau: x / y = 2 / 3 ⇒ 3 x = 2 y ⇒ x = 2 y / 3
( 6 x + y ) / ( x + 3 y ) =
= ( 6 · 2 y / 3 + y ) / ( 2 y / 3 + 3 y ) =
= ( 12 y / 3 + 3 y / 3 ) / ( 2 y / 3 + 9 y / 3 ) =
= ( 15 y / 3 ) : ( 11 y / 3 ) =
= (15 y / 3 ) × ( 3 / 11 y ) → simplific pe 3 cu 3; dar si pe y cu y
= 15 / 11
Alte întrebări interesante
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Geografie,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă