Strașnic domn a fost Cuza
Poveste populară
Când s-a dus cică la împăratul turcesc să-i ceară învoire de a domni netulburat peste amândouă țările ,i-a pus pe gânduri pe turci .Era obiceiul ca cei care veneau la sultan să facă temenele de la poarta curții palatului până la picioarele împăratului.Cuza însă nu era omul să sufere rușinea asta .A mers la palat drept,cu fruntea sus și cu sabia zornăind,ca un Făt-Frumos.
-De ce ai venit așa?
-Așa m-a trimis pe mine Țara ,a răspuns Cuza cu așa mândrie și așa curaj ,că s-a mirat împăratul.
Și,el știe cum a fi vorbit,că a îmblânzit inima turcului.L-a pus pe urmă împăratul pe Cuza la masă cu el, au ascultat cântece românești și, când să plece l-au dus turcii cu o cinste nemaipomenită până la Constanța ca pe un viteaz din povești.
temenele = plecăciuni,închinăciuni
Ce moment din domnia lui Cuza amintește poporul în acest fragment?
Ce obicei practicau cei care voiau să ajungă la sultan?
De ce a dat dovadă Cuza?
Ce a obținut Cuza cu această vizită la sultan?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Momentul care aminteste poporul in domnia lui Cuza este atunci cand a ascultat cantece romanesti impreuna cu imparatul turc.
2. Cei care voiau sa ajunga la sultam parcticau temenele.
3. Cuza a dat dovada de curaj.
4. Cuza a obtinut respect din partea imparatului turc, si totodata, o cinste pana la Constanta.
Sper că te-am ajutat, coroană te rog??
Răspuns:
Momentul pe care îl amintește poporul este acela când Cuza a mers la palatul sultanului și când a căpătat respectul împăratului, primind o cinste nemaipomenită până la Costanța.
Obiceiul pe care îl practicau cei care voiau să ajungă la sultan era următorul : aceștia trebuiau să facă plecăciuni de la poarte curții palatului până la picioarele împăratului.
Cuza a dat dovadă de curaj, mergând cu fruntea sus și cu sabia zornăind.
Cu acea vizită la sultan, Cuza a obținut respectul împăratului, o masă cu împăratul, a ascultat cântece românești si a fost dus de turci cu o cinste nemaipomenită până la Constanța.