Matematică, întrebare adresată de gabytzubaws, 8 ani în urmă

Studiati marginirea sirului (Xn>=1) al carui termen general este: Xn= \frac{(2^n+3^n)}{5^n}
Raspunsul de la sfarsitul culegerii : "Cum 0<Xn<(2/5)^n+(3/5)^n<2 rezulta ca Xn este marginit.

Eu observ ca sirul este descrescator deci valoarea maxima o va avea primul termen. Mai departe ce ar trebui sa fac? Cum trebuiesc abordate astfel de probleme, am citit o gramada despre siruri in ultimul timp si tot nu imi pot da seama. Am nevoie pentru admitere la facultate iar noi la liceu nu am stat prea mult la siruri pentru ca nu intra in programa de bac.
EDIT : Postat in categoria gresita, trebuia la liceu, scuze.


albatran: sorry , 1+1=2
albatran: pe urma dac arati ca e dersxctrescator , ca sua de 2 exponentiale cu baz subunitara, deci monoton si marginit, are si limita
albatran: care e 0
albatran: de la 0+)
albatran: 0+0
albatran: sta ca antrenament
albatran: dar e subtirel atat pt facultate...mai e mult pana departe
gabytzubaws: Nu inteleg ce vrei sa spui. Nu vad sa fi impartit la 5^n, vad doar ca au distribuit fractia. Limita observ ca tinde la 0, cu ce ma ajuta informatia asta? In final in ce interval se afla sirul de fapt?
Utilizator anonim: (0,1] nu (0,2)
Utilizator anonim: Deci e bine cum ai zis

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicumavro
0
Din nefericire multe capitole din matematica nu au rezolvare atotcuprinzatoare. Asa ca imaginatia si experienta sunt principalele ,, arme" de lucru. La aceasta problema marginirea este relativ usor de demonstrat, dar poate fi folosita si monotonia sau comparatia termenului general cu cel al altui sir despre care cunoastem ca e marginit.
Alte întrebări interesante