Subiectul 3, ex 1, punctele b și c, știe cineva cum se rezolva ? Mulțumesc anticipat
Anexe:
![](https://ro-static.z-dn.net/files/dd1/663d02bd0618f1f7a1263216765b5387.jpg)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
b) pentru că x-ul o să tindă la - infinit o să mergem pe a prima ramură a funcției, pentru că nu are sens să mergem pe cealaltă.
Deci o să avem:
![\lim_{x \to - \infty} \frac{f(x)+1 }{ x^{2} +x} = \lim_{x \to - \infty} \frac{e^{x}-1+1 }{ x^{2} +x} = \lim_{x \to - \infty} \frac{e^{x}}{ x^{2} +x} \lim_{x \to - \infty} \frac{f(x)+1 }{ x^{2} +x} = \lim_{x \to - \infty} \frac{e^{x}-1+1 }{ x^{2} +x} = \lim_{x \to - \infty} \frac{e^{x}}{ x^{2} +x}](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Clim_%7Bx+%5Cto+-+%5Cinfty%7D++%5Cfrac%7Bf%28x%29%2B1+%7D%7B+x%5E%7B2%7D+%2Bx%7D+%3D+%5Clim_%7Bx+%5Cto+-+%5Cinfty%7D++%5Cfrac%7Be%5E%7Bx%7D-1%2B1+%7D%7B+x%5E%7B2%7D+%2Bx%7D+%3D+%5Clim_%7Bx+%5Cto+-+%5Cinfty%7D++%5Cfrac%7Be%5E%7Bx%7D%7D%7B+x%5E%7B2%7D+%2Bx%7D)
Cum [tex] e^{-\infty} -\ \textgreater \ 0; x^{2} +x-\ \textgreater \ \infty[/tex]
pentru că x^2 mereu o să fie mai mare decât x și asta cu foarte mult atunci când x se apropie de - infinit.
Deci![\lim_{x \to - \infty} \frac{f(x)+1 }{ x^{2} +x} = \frac{0}{\infty}=0 \lim_{x \to - \infty} \frac{f(x)+1 }{ x^{2} +x} = \frac{0}{\infty}=0](https://tex.z-dn.net/?f=%5Clim_%7Bx+%5Cto+-+%5Cinfty%7D++%5Cfrac%7Bf%28x%29%2B1+%7D%7B+x%5E%7B2%7D+%2Bx%7D+%3D+%5Cfrac%7B0%7D%7B%5Cinfty%7D%3D0+)
c)Facem cu limite laterale. Adică limita la dreapta trebuie să fie egală cu limita la dreapta și cu funcția în punctul 0, în acest caz, pentru a fi continuă.
Adică:
![l's(0)=\lim_{x \to 0;x \ \textless \ 0} e^{x}-1= e^{0}-1=1-1=0 l's(0)=\lim_{x \to 0;x \ \textless \ 0} e^{x}-1= e^{0}-1=1-1=0](https://tex.z-dn.net/?f=+l%27s%280%29%3D%5Clim_%7Bx+%5Cto+0%3Bx+%5C+%5Ctextless+%5C%C2%A00%7D++e%5E%7Bx%7D-1%3D+e%5E%7B0%7D-1%3D1-1%3D0+++)
![l'd(0)=\lim_{x \to 0;x \ \textgreater \ 0} x^{2} +x+a=0+0+a=a l'd(0)=\lim_{x \to 0;x \ \textgreater \ 0} x^{2} +x+a=0+0+a=a](https://tex.z-dn.net/?f=l%27d%280%29%3D%5Clim_%7Bx+%5Cto+0%3Bx+%5C+%5Ctextgreater+%5C++0%7D++x%5E%7B2%7D+%2Bx%2Ba%3D0%2B0%2Ba%3Da)
![f(0)= 0^{2}+0+a=a f(0)= 0^{2}+0+a=a](https://tex.z-dn.net/?f=f%280%29%3D+0%5E%7B2%7D%2B0%2Ba%3Da+)
Cum am spus mai sus, acestea 3 trebuie să fie egale, adică:
![l's(0)=l'd(0)=f(0) l's(0)=l'd(0)=f(0)](https://tex.z-dn.net/?f=l%27s%280%29%3Dl%27d%280%29%3Df%280%29)
Înlocuim cu valorile și obținem:
![0=a=a 0=a=a](https://tex.z-dn.net/?f=0%3Da%3Da)
deci
Deci o să avem:
Cum [tex] e^{-\infty} -\ \textgreater \ 0; x^{2} +x-\ \textgreater \ \infty[/tex]
pentru că x^2 mereu o să fie mai mare decât x și asta cu foarte mult atunci când x se apropie de - infinit.
Deci
c)Facem cu limite laterale. Adică limita la dreapta trebuie să fie egală cu limita la dreapta și cu funcția în punctul 0, în acest caz, pentru a fi continuă.
Adică:
Cum am spus mai sus, acestea 3 trebuie să fie egale, adică:
Înlocuim cu valorile și obținem:
deci
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Geografie,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Studii sociale,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă