Biologie, întrebare adresată de ksjsnsndnfn, 8 ani în urmă

*Subiectul I* Descrieți nutriția Heterotrofa *Subiectul II* Descrieți sistemul digestiv, stomac, digestia intestinala *Subiectul III* Descrieti cavitatea bucala ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tudorantonia
0

Răspuns:

I-nutriția heterotrofă Este unul în care organismele nu au capacitatea de a-și produce propriile alimente și energia trebuie să fie încorporată din aportul de compuși organici, cum ar fi țesuturile animale și vegetale. Există numeroase tipuri de nutriție heterotrofă și animale care o au.

II-Sistemul digestiv (digestia) are loc intr-un tub lung de 9m, incepe cu cavitatea bucala (pe aici intra hrana) si se termina cu rectul (pe aici se indeparteaza substantele neasimilate). Partile principale sunt: cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul si intestinele. Gura, prima portiune a tubului se afla in cavitatea bucala. Aici au loc cele mai importante subprocese ale digestiei, incepând cu descompunerea moleculelor mari in molecule mai mici, dizolvabile.

Stomacul este un sac in forma de J, asemanator cu cimpoiul, ce se imparte in trei parti functionale: gura stomacului - cardia, fundul stomacului si portiunea terminala. Aceste parti produc sucuri gastrice diferite. Producerea sucului gastric este controlata in mare parte de nervi si in parte de hormoni.

III-Cavitatea bucala este separata de fosele nazale prin bolta palatina, alcatuita din palatul dur si valul palatin. Limba este un organ musculos, alcatuit dintr-o radacina si un corp liber. Dintii sunt organe dure, fixate in cavitati numite alveole dentare. Colul face legatura dintre coroana si radacina. In consumarea alimentelor un rol important il au dintii.

In partea din fata opt incisivi (patru in dantura superioara, patru in cea inferioara), patru canini (cate unul in partea superioara si inferioara, pe ambele laturi), opt premolari si doisprezece molari. Saliva este secretata de trei perechi de glande salivare. In faringe esofagul se incruciseaza cu caile respiratorii. Esofagul este o conducta musculo-membranoasa ale carei capete sunt inchise de niste inele musculoase.

Alte întrebări interesante