Subiectul I- Încercuiește varianta corectă (A-adevărat/F-fals) a enunțurilor următoare:
3 puncte
1. Drepturile omului se referă la ființele umane de pe întreg globul. A/F
A/F
2.
Drepturile nu pot exista fără responsabilități.
3. În regimul totalitar sunt respectate drepturile cetăţenilor.
4. Constituția reprezintă legea fundamentală a statelor.
5. Viața, libertatea, demnitatea umană, dreptatea, toleranţa, nu reprezintă valori
constituţionale.
A/F
A/F
A/F
6. Principalul document care apără şi promovează drepturile omului este Declaraţia Universală
a Drepturilor Omului.
A/F
Răspunsuri la întrebare
1. A - Drepturile omului se referă la drepturile şi libertăţile de care toţi oamenii sunt titulari, indiferent de naţionalitate, rasă, gen, religie sau alte criterii.
2. A - Oamenii au dreptul de a beneficia de anumite libertăţi şi de a fi protejaţi împotriva anumitor abuzuri, dar în acelaşi timp, acestea implică şi anumite responsabilităţi. Deci, drepturile nu pot exista fără responsabilități.
3. F - Regimurile totalitare pot fi caracterizate ca fiind lipsite de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, deoarece guvernarea se bazează pe controlul total al societăţii şi supunerea necondiţionată a cetăţenilor.
4. A - Constituţia este legea fundamentală a unui stat, care stabileşte structura, puterile şi funcţionarea instituţiilor statului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, respectiv anumite reguli de conduită generale.
5. F - Viaţa, libertatea, demnitatea umană, dreptatea, toleranţa sunt valori constituţionale importante, care sunt protejate şi promovate prin Constituţie şi prin alte instrumente internaţionale de drepturi ale omului.
6. A - Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este un document adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1948, care stabileşte drepturile universale ale omului şi care serveşte drept punct de referinţă pentru protejarea şi promovarea drepturilor omului în întreaga lume.