Limba română, întrebare adresată de dangolodenco2, 8 ani în urmă

subliniaza predicatele la propoziţia: Era nalt şi zdravancît un munte ,caci de acolo ,de la munte o fi coborit neamul lor pentru a se capatui pe dealurile noatre .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaela09877
1

Răspuns:

era înalt și zdravăn, o fi coborât

Explicație:

Predicatul verbal atribuie subiectului o acțiune sau o stare, arată ce face subiectul sau ce se spune despre subiect.

Verbul a fi este verb predicativ și formează predicat verbal atunci când este sinonim cu a se găsi, a se afla, a exista, a avea loc, a proveni, a se întâmpla, a se împlini, a costa, a merge, a hoinări, a călători, a dura și este la un mod personal.

Verbele copulative formează predicatul nominal împreună cu o altă parte de vorbire cu funcția sintactică de nume predicativ. Verbul copulativ are rolul unui instrument gramatical, face legătura între predicatul nominal și subiect, fiind purtător de categorii gramaticale (mod, timp, diateză, persoană, număr).

Cel mai întâlnit verb copulativ este verbul a fi. Verbe copulative sunt și: a deveni, a ieși, a rămâne, a ajunge, a se face, a părea, a însemna, a se naște, a se chema, a se numi. Cu excepția verbului a deveni, care poate fi folosit doar ca verb copulativ, toate celelalte verbe pot fi copulative sau predicative, în funcție de context.

Alte întrebări interesante