Limba română, întrebare adresată de alexandru1203, 9 ani în urmă

Subliniaza predicatele verbale si cele nominale. Seara ear petrecere. Era invitata si verisoara Elis si - mare minune - a venit. Parintii ei au lepedat-o acolo si si-au dus intr-alt loc, unde asemenea era asteptati. Octavian August imperatorul o petrecea sara pan-acasa, daca-l iertau ocupatiunile statului roman, si astazi - il iertau acele ocupatiuni ale statului roman. Toata sara nu vorbi un cuvant cu domnisoara. Dar pe furis ea strecura cate-o raza drept in ochii lui. S-apropiase miezul noptii. El deveni foarte serios. Imi veti da voie, domnisoara, sa va petrec pan-acasa?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Iuliiarr
3
Predicatul verbal atribuie subiectului o actiune sau o stare si arata ce face subiectul. Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o insusire (il califica) si arata cine este, ce este sau cum este subiectul.
Daca in propozitie este verbul "a fi", ca sa poti sa vezi daca etse predicat nominal sau verbal, inlocuiestel cu "a exista" sau "a se afla". Daca se poate inlocui inseamna ca este predicat verbal, daca nu, este predicat nominal.
Răspuns de Ulâto
0
era - p.v 
era invitata - p.v
a venit - p.v
au lepadat - p.v 
au dus - p.v
erau asteptati - p.n
iertau - p.v
nu vorbi - p.v
strecura - p.v
S-apropiase - p.v 
deveni - p.v 
veti da - p.v  
sa petrec - p.v 

Sper că e bine și sper că te-am ajutat. 
Alte întrebări interesante