Limba română, întrebare adresată de alexandrua858p9jx7q, 8 ani în urmă

Subliniaza verbele la prezentul istoric din textele de mai jos si explica efectul pe care il are folosirea prezentului istoric in fragmentul dat. :
Sfarsind aceste pregatiri, Mihai cugeta intru inima sa ca imprejurarea cere neaparat vreo fapta eroica spre a descuraja pe turci și a îmbărbăta pe ai săi . EL hotărăște atunci a se jertfi ca altădată și a cumpăra Biruința cu primejdia a vieții sale. Ridicând ochii către cer marinimosul domn cheama in ajutoru-i Protecția mântuitoare a Dumnezeului armatelor, smulge o secure ostășească de la un dat se aruncă în coloana vrăjmașa amenință mai de aproape, doboara pe toti cei ce se incearca a-i sta impotriva, ajunge pe Caraiman-Pasa,, ii zboara capul, izbeste si pe alte capete din vrajmasi si, facand minuni de vitejie, se intoarce la ai sai plin de trofee si fara a fi ranit.
Aceasta fapta eroica infioara pe turci de spaima, iar pe crestini ii insufleteste si ii aprinde de acel eroic entuziasm, izvor bogat de fapte minunate.
50 puncte si COROANA !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de leruaeli
0

Prezentul istoric al verbelor din text actualizeaza evenimentele anterioare (din timpul luptei lui Mihai cu turcii) aducandu-le in prezentul naratorului,deci si a cititorului.

cugeta ; cere ; hotataste ; cheama : smulge ; doboara ; ajunge ; zboara ; se intoarce ; infioara ; insufleteste ; aprinde

Răspuns de aurelcraciun59
0

              Prezentul istoric din acest fragment  anuleaza  contrastul categoric dintre prezent si trecut prin actualizarea unor evenimente si fapte trecute aducandu-le în prezentul povestitorului si totodata al cititorului .Aceste verbe la prezent dinamizeaza lupta lui Mihai cu dusmani si creeaza impresia pe masura ce aceasta lupta se desfasoara ca si cititorul este participant  la acest eveniment .

Alte întrebări interesante