Limba română, întrebare adresată de HelpMe4151, 8 ani în urmă

sunt acasa rezolvati cât mai repede va rog
dau coroana ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionela1018
0

1) a trage cu ochii = a privi

2) epitetul: folosit in descrierea lui Lică Sămădău (inalt, uscativ, mustață lungă, ochi mici etc.);

3) In textul "Moara cu noroc" intalnim ca moduri de expunere descrierea și dialogul.

4) Descrierea trăsăturilor fizice ale lui Lică Sămădău se face cu ajutorul adjectivelor, ceea ce permite autorului să creioneze un portet viu, pe care, parcă, îl vezi in fața ochilor. Astfel, Lică apare ca fiind un om autoritar nu numai din vorbe, dar și din înfățișarea sa: "înalt, uscățiv, supt la față, cu ochi mici și verzi și cu sprâncene dese și împreunate".

5) Termenul răcit din "răspunse Ghiță răcit în tot corpul", arată frica pe care cârciumarul a simțit-o în prejma porcarului, frică indusă atât de tonul autoritar folosit de Lică, dar mai cu seamă de ce auzise despre acesta, din spusele oamenilor care trecuseră pe acolo.

6) Prin expresia "Cred că ne-am înțeles!?", Lică Sămădău vrea să arate că el este șeful și că nu admite vreo împotrivire din partea cârciumarului, care ar trebui să se conformeze și să îi dea informații despre cine vine si ce se vorbește la cârciumă.

7) Ghiță este caracterizat de autorul Ioan Slavici, care ii descrie starea de spirit prin expresia 'răcit în tot corpul', dar și de reacția pe care o are atunci când primeste ordin de la Sămădău să devină ochii și urechile acestuia. Astfel, Ghiță nu ia atitudine față de tonul autoritar al lui Lică, acceptându-l tacit pe Sămădău ca șef al său.

8) Ghiță sau Lică Sămădău este personajul care se cere a fi caracterizat?

Alte întrebări interesante