Limba română, întrebare adresată de gabriela1723, 7 ani în urmă

Sunt ani la mijloc şi incă mulți vor trece
Din ceasul sfânt în care ne-ntâlnirăm,
Dar tot mereu gândesc cum ne iubirăm,
Minune cu ochi mari şi mână rece.

O, vino iar! Cuvinte dulci inspiră-mi,
Privirea ta asupra mea se plece,
Sub raza ei mă lasă a petrece
Şi cânturi nouă smulge tu din liră-mi.

Tu nici nu ştii a ta apropiere
Cum inima-mi de-adânc o linişteşte,
Ca răsărirea stelei în tăcere;

lar când te văd zâmbind copilăreşte,
Se stinge-atunci o viață de durere,
Privirea-mi arde, sufletul îmi creşte.
(Mihai Eminescu, Sunt ani la mijloc...)

Scrie un eseu , de minim 400 de cuvinte , in care să prezinți particularități ale unui text poetic aparținând romantismului , pe baza textului suport .​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de yannisnecolae
1

Textul "Sunt ani la mijloc..." de Mihai Eminescu este un exemplu de poezie romantica, care evoca teme și sentimente specifice acestui curent literar.

Unul dintre elementele cele mai evidente ale romantismului în acest text este tema iubirii. Poetul vorbește despre iubirea sa pentru o persoană care a trecut prin viața sa, și care încă îi inspiră sentimente puternice. Iubirea este descrisă ca o minune, ca o sursă de liniște și de bucurie, care poate înlătura chiar și durerea.

O altă caracteristică specifică romantismului este evocarea unui trecut idilic, care contrastă cu prezentul trist și lipsit de sens. Poetul se gândește la perioada în care iubirea lor era nouă și puternică, și se simte trist că acea perioadă a trecut. Această nostalgie pentru trecutul fericit este un aspect comun al romantismului.

O altă trăsătură importantă a poeziei romantice este expresia puternică a sentimentelor personale. Poetul nu ezită să își expună emoțiile sale, fie că sunt pozitive sau negative, și să le descrie în detaliu. El vorbește despre inima sa care este linistită de iubire și despre cum privirea iubitei sale îi arde sufletul.

În plus, poezia este scrisă în stilul liric, care este caracteristic romantismului. Textul este scris în versuri libere, fără rime obligatorii, și încurajează cititorul să se concentreze mai mult pe mesajul emoțional decât pe forma poetică.

În concluzie, "Sunt ani la mijloc..." de Mihai Eminescu este un exemplu puternic al poeziei romantice, care evocă teme și sentimente specifice acestui curent literar prin tema iubirii, evocarea unui trecut idilic, expresia puternică a sentimentelor personale și stilul liric.


gabriela1723: Mulțumesc !
Alte întrebări interesante