Limba română, întrebare adresată de maramary403, 8 ani în urmă

Sunt în clasa a 8-a .Trebuie să fac un rezumat pe momentele subiectului la "Dincolo de nisipuri" de Fănuș Neagu"(rezumat) ...nu știu cum să fac, vă rog să mă ajutați... Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanaB2
1

Răspuns:

Expoziţiunea

Fănuş Neagu fixează de la început timpul şi locul în care se petrece acţiunea, vara anului 1946, în realitatea unui sat de pe malul râului Buzău: „Era în 1946, an de secetă cumplită”. Şuşteru, personajul principal al nuvelei, sugerează starea de sărăcie a oamenilor cauzată de seceta nemiloasă, care dura de două veri.

Bărbatul se trezeşte pe la amiază şi, „cu ochii cârpiţi de somn”, îşi umple luleaua cu frunze de iederă, smulse din rugul din faţa casei, pentru că nu mai avea tutun de patru zile.

Intriga

Seceta prelungită şi absenţa apei creează o atmosferă de coşmar, ca şi starea sufletească a oamenilor. De aceea Şuşteru nu este lămurit dacă i se pare sau chiar vede venind un călăreţ, care „se apropia în goana mare de sat”. Călăreţul striga că „vine gârla”: „A plouat la munte şi vine gârla. Vine Buzăul”.

Desfăşurarea acţiunii este declanşată de această şi se stârneşte o agitaţie electrizantă între săteni, prin gesturile şi acţiunile eroului: „Dascăle, strigă Şuşteru, vine gârla, mă! Trebuie să dau luntrea la apă şi să curăţ şanţurile. Peste o săptămână mâncăm lăptuci”. Clopotele bisericii au adunat satul întreg pe malul gârlei, toţi locuitorii erau cuprinşi de frenezie: bărbaţii sapă, sparg movilele de pământ, femeile îşi ţin strâns copiii din teama de a nu fi luaţi de viitură, iar un bătrân îşi pregăteşte cârligele pentru pescuit. Şuşteru scoate luntrea din şopron, o duce la râu şi se apucă să cureţe şanţurile.

Punctul culminant

Când albia secată a râului începe să se zărească dreaptă, până în depărtare, oamenii se întoarseră din drum, convinşi că era o alarmă falsă.

Deznodământul

Şuşteru, rămas singur, porneşte mai departe, pentru că „Simţea mereu în faţă răcoarea valurilor”, sugerând dorinţa bărbatului de a-şi transforma iluzia în realitate, suferinţa în bucurie. Eroul refuză înfrângerea şi continuă cursa singur, stăpânit de obsesia idealului de a trece „dincolo de nisipuri”.  

Explicație:

1. Expozițiunea ( cunoașterea personajelor, aflarea timpului, locului )

2. Intriga ( punctul care da startul întâmplărilor )

3. Desfășurarea acțiunii ( acțiunea în sine ) 

4. Punctul culminant ( punctul de cotitură din operă)

5. Deznodământ ( sfârșitul relatării ) . 

Alte întrebări interesante