Chimie, întrebare adresată de midnight261, 8 ani în urmă

Sunt incepator in chimie.. dar pur si simplu nu inteleg urmatoarea chestie.
De ce elementele din tabelul periodic vor sa castige/piarda un electron ca sa devina ,,stabile,, din moment ce am invatat ca au incarcatura neutra ? Adica ce inseamna ,,stabilul,, asta .. ,,Sa devina stabil ca si un gaz nobil ,, ? Explicati-mi ca la un copil de gradinita, nu imi dati explicatii din wikipedia, ca alea stiam si eu sa le caut ..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioana857
1

Un atom are mai multe straturi de electroni.

Imaginează-ți fiecare atom ca o sală de clasa cu un număr anume de bănci.

Elevii sunt electronii. Ei sunt mai mulți sau mai putini decât numărul de scaune de la bănci așa că sunt mutați la alta clasă sau mai sunt aduși niște elevi până când toate scaunele sunt ocupate. Atunci clasa (atomul) este "stabila".


midnight261: Ok, dar in explicatia ta daca un atom e electric neutru , asta nu inseamna ca toate bancile sunt deja ocupate cu elevi ? de ce , atomul, ar mai vrea sa isi adauge electroni sau sa piarda din moment ce e neutru ? Sau ,,stabil,, nu este tot una cu Neutru ? oare aici gresesc eu ?
ioana857: stabil este când toate băncile sunt ocupate
ioana857: neutru este numărul de elevi din clasa la început (mai mult sau mai puțin decât numărul de bănci)
Răspuns de danmatei2014
1

Răspuns:

Salut! Explicatia e simpla: metalele (elementele din partea stanga a sistemului periodic vor sa cedeze electroni, iar nemetalele (din partea dreapta vor sa primeasca electroni). Tabelul periodic e facut in asa fel incat pozitia elementului iti spune ce are nevoie elementul respectiv sa faca. Cea mai simpla chestie pe care poti sa o faci e sa te uiti care gaz nobil e mai aproape de elementul tau. De exemplu sodiu (Na) cu Z=11. Gazul nobil cel mai aproape de el este Neon cu Z=10. Ca sa ajunga la structura stabila, sodiu va pierde un electron (care pleaca la alt element, de ex Clor) si astfel devine electropozitiv (pentru ca pierde electroni = sarcina negativa).

Povestea clorului Z=17 e invers. Cel mai aproape element de el este Argon Z=18, deci clorul are nevoie sa primeasca un electron ca sa ajunga la 18, in consecinta acesta va deveni electronegativ.

Regula de baza este ca (de cele mai multe ori, adica in chimia de baza) metalele(partea stanga a sistemului) vor ceda un numar electroni egal cu numarul grupei din care fac parte

De exemplu, Calciu din grupa 2A va ceda mereu 2 electroni

Nemetalele, in schimb, vor primi electroni 8 - nr grupei (opt minus numarul grupei)

De exemplu la oxigen, fiind in gr 6A (sau 16), va primi 8-6=2 electroni

Aceste regului se aplica si nu (depinde de element) si la metalele tranzitionale. Acolo e mai diferit datorita neocuparii complete a unui orbital mai putin energetic.

Regulile pe care ti le-am spus te ajuta si in calcularea valentelor elementelor.

Sper ca am fost de folos!

Explicație:


midnight261: da asta am invatat , ce nu inteleg este de ce vrea atomul care e neutru (stabil) sa cedeze sau sa primeasca electroni ? asta nu inteleg
danmatei2014: Atomii nu sunt neutri. Ei se gasesc mereu in compusi sau, daca sunt in forma nativa (de unii singuri) ori se cupleaza intre ei (forma nativa a clorului e Cl2) ori formeaza retele in care electronii pot circula liber (metalele)
midnight261: Atoms are electrically neutral because they have equal numbers of protons (positively charged) and electrons (negatively charged). If an atom gains or loses one or more electrons, it becomes an ion.
danmatei2014: Ok. M-am exprimat gresit. Sunt neutri din punct de vedere electric, dar tu trrbuie sa intelegi ca exista niste orbitali acolo care trebuie mereu sa fie umpluti, iar daca sunt prea putini "elevi", ii trimite pe toti acasa profesoara, iar daca sunt mai multi, dar lipsesc 1,2,3, atomul ii aduce din alte surse. Iarta-mi exprimarea gresita
danmatei2014: Ideea e ca atomii, ca toate obiectele din univers vor sa fie in starea cea mai de repaus (care necesita cea mai putina energie) si structura stabila a gazelor nobile e acea stare "de repaus "
midnight261: Aaaaaaa pffff.. mersi.. acuma am aflat mai mult de chestia asta ,,orbitala,, nu am stiut de ea si de asta am fost confuz .. deci prin ,,a deveni stabil,, atomul nu vrea sa isi schimbe incarcatura electrica, vrea doar sa umple electronii aia orbitali , schimbarea de electricitate este gen un side effect .. am zis bine ? ms de raspunsuri
Alte întrebări interesante