Sunt incepator in chimie.. dar pur si simplu nu inteleg urmatoarea chestie.
De ce elementele din tabelul periodic vor sa castige/piarda un electron ca sa devina ,,stabile,, din moment ce am invatat ca au incarcatura neutra ? Adica ce inseamna ,,stabilul,, asta .. ,,Sa devina stabil ca si un gaz nobil ,, ? Explicati-mi ca la un copil de gradinita, nu imi dati explicatii din wikipedia, ca alea stiam si eu sa le caut ..
Răspunsuri la întrebare
Un atom are mai multe straturi de electroni.
Imaginează-ți fiecare atom ca o sală de clasa cu un număr anume de bănci.
Elevii sunt electronii. Ei sunt mai mulți sau mai putini decât numărul de scaune de la bănci așa că sunt mutați la alta clasă sau mai sunt aduși niște elevi până când toate scaunele sunt ocupate. Atunci clasa (atomul) este "stabila".
Răspuns:
Salut! Explicatia e simpla: metalele (elementele din partea stanga a sistemului periodic vor sa cedeze electroni, iar nemetalele (din partea dreapta vor sa primeasca electroni). Tabelul periodic e facut in asa fel incat pozitia elementului iti spune ce are nevoie elementul respectiv sa faca. Cea mai simpla chestie pe care poti sa o faci e sa te uiti care gaz nobil e mai aproape de elementul tau. De exemplu sodiu (Na) cu Z=11. Gazul nobil cel mai aproape de el este Neon cu Z=10. Ca sa ajunga la structura stabila, sodiu va pierde un electron (care pleaca la alt element, de ex Clor) si astfel devine electropozitiv (pentru ca pierde electroni = sarcina negativa).
Povestea clorului Z=17 e invers. Cel mai aproape element de el este Argon Z=18, deci clorul are nevoie sa primeasca un electron ca sa ajunga la 18, in consecinta acesta va deveni electronegativ.
Regula de baza este ca (de cele mai multe ori, adica in chimia de baza) metalele(partea stanga a sistemului) vor ceda un numar electroni egal cu numarul grupei din care fac parte
De exemplu, Calciu din grupa 2A va ceda mereu 2 electroni
Nemetalele, in schimb, vor primi electroni 8 - nr grupei (opt minus numarul grupei)
De exemplu la oxigen, fiind in gr 6A (sau 16), va primi 8-6=2 electroni
Aceste regului se aplica si nu (depinde de element) si la metalele tranzitionale. Acolo e mai diferit datorita neocuparii complete a unui orbital mai putin energetic.
Regulile pe care ti le-am spus te ajuta si in calcularea valentelor elementelor.
Sper ca am fost de folos!
Explicație: