Istorie, întrebare adresată de zZeeeN, 9 ani în urmă

Sunteţi un membru din echipajul lui Fernando Magellan. Pe baza surselor de mai jos şi a altor cunoştinţe realizaţi un jurnal de bord de circa 10–15 rânduri în care să prezentaţi: personalitatea comandantului, calităţile sale fizice şi psihice, ruta parcursă, viaţa la bordul navelor.

Fernando Magellan (n. 1480, d. 27 aprilie 1521, Mactan, Filipine) a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.
Viața sa a fost o întreagă aventură.La vârsta de 25 de ani a luat parte la expediția de cucerire a Indiei condusă de Francesco Albuquerque și a fost rănit . În urma unei bătălii din Maroc , a rămas șchiop.
Proiectul expediției în jurul lumii este prezentat regelui Spaniei , Carol Quintul care îl aprobă.
La 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediției: Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepción (90 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari), Santiago (75 tone, 32 marinari) au părăsit orașul Sevilla navigând peg fluviul Guadalquivir până în San Lucar de Barrameda unde au staționat mai mult de 5 săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie și aprovizionarea completă. La 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de țărm și a început călătoria.În octombrie 1520 descoperă strâmtoarea care-I poartă numele , unde pierde o navă.Cu cele trei nave rămase face prima traversare a Oceanului Atlantic cunoscută din istorie. Urmează o escală în Arhipeleagul Mariane și o alta în Filipine .
Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băștinașii. Din expediția inițială s-a întors o singură navă, Victoria, având la bord 18 oameni și comandată de Juan Sebastian El Cano în 1521. Regele Spaniei l-a înnobilat peg El Cano și i-a dat ca blazon globul pământesc peg care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”). Relatarea expediției a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expedițiile organizate de Magellan.
Mai am o intrebare asemanatoare dar in legatura cu Vasco da Gama daca va intereseaza acest subiect <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
9

Fernando Magellan a fost cel mai celebru navigator portuguez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. Tot el a condus pentru prima data o expediție în jurul lumii. Era aventurier si ii placea sa calatoreasca; a fost in multe zone de pe glob: in India este ranit iar in Maroc isi pierde un picior. Chiar si asa schiop, el era foarte activ si uneori razbunator.

Incercand sa vada ce e dincolo de continentul american, Magelan ii cere permisiunea regelui Spaniei, Carol Quintul care in final e de acord. Astfel la 20 septembrie 1519, el pleca cu corabiile sale catre vest strabatand Atlanticul, ajungand in Tara de Foc si de aici in oceanul Pacific. Face o escala în Arhipeleagul Mariane si o alta în Filipine.

Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu locuitorii unei insule din arhipelagul filipinez. In Spania se intoarce doar o singura corabie, Victoria, cu 18 marinari si comandata de Juan Sebastian El Cano in 1521. Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano si i-a dat ca blazon globul pămantesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai inconjurat primul”).

Viata la bordul acestor corabii nu era foarte buna, dar toti incercau sa fie utili in ceea ce faceau pe puntea corabiilor. Mancarea nu era ca acasa dar era acceptabila, uneori se mai aprovizionau din insulele pe care le intalneau pe drum. 


zZeeeN: Multumesc mult!
Alte întrebări interesante