superstiții din Ardeal
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
-Usturoiul și vampirii
Legenda spune că vampirii sunt creaturi care apar noaptea, în special în data în care s-ar sărbători Sfântului Andrei.
Tot legenda mai spune despre vampiri că ar inhiba vointele oamenilor pantru a le fura înfățișarea sau frumusețea, puterea și chiar și laptele mamelor.
Punctele slabe ale vampirilor ar fi lumina soarelui, crucile făurite din ghimpii trandafirilor sălbatici, semințele de mac și usturoiul.
Oamenii obișnuiau să ungă ferestrele, gurile hornurilor, sobele, găurile de cheie și tocurile ușilor pentru a-i ține departe, după cum spune legenda.
-Fărșangul
Acest obicei simbolizează sfârșitul iernii și intrarea în postul Paștelui. Numele de Fărșang s-ar trage din cuvântul german “vastschang” care ar însemna “ultima băută” și ar face referire la ultima petrecere de din-aintea Paștelui.
Această tradiție se serbează prin purtarea unor mășți cu fețe de bătrâni însă printre ele se află și măști hazlii și hidoase care ar semnifica alungarea spiritelor rele.
-Fuga Lolelor
Tradiția lolelor se referă la un obicei din secolul al XVII-lea care presupunea înmânarea lăzilor de breaslă celor care urmau să conducă țara. Aceste lăzi erau păzite de persoane mascate care se numeau în acea perioadă Lole sau Urzeln.
Acest obicei nu era doar în Transilvania ci și pe teritoriul Austriei, Germaniei și Elveției.
În ziua de azi această tradiție se sărbătorește cu o fugă pe străzile orașului de către persoane cu mășți, pentru a ține spiritele rele departe
Sper că te-am ajutat și sa fie bine