Te Identifică trăsăturile morale ale personajelor din următorul fragment: Profesorul le zise elevilor: - L-ați necăjit pe Crossi, colegul vostru; ați batjocorit şi ați bătut un copil bolnav, care nu este în stare să se apere. Ați făcut una din faptele cele mai rele, care pot răni o fiinţă omenească! Apoi trecu printre bănci, îl privi drept în ochi pe Garrone, cel care îi luase apărarea copilului batjocorit şi îi zise: Tu eşti un suflet bun! Garrone, folosindu-se de împrejurare, şopti ceva la urechea profesorului, care, întorcându-se către elevii vinovați, le zise cu asprime: Vă iert! (O faptă generoasă, fragment după Edmon
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
profesorul---bun la suflet
copii vinovați----cuminți
copilul bolnav------bun
Răspuns:
Din fragment descoperim cum profesorul, un om înțelept, adept al dreptății le atrage atenția unor elevi care au batjcorit un alt coleg. Profesorul îi mustră, dând de înțeles că hărțuirea este una ,,din faptele cele mai rele”. Îl felicită pe Garrone care a sărit în sprijinul colegului necăjit, iar cu severitate le spune elevilor vinovați că îi iartă.
Astfel, printre trăsăturile sale morale enumerăm înțelepciunea, bunătatea, compasiunea, fermitatea, iertarea.
Elevul Crossi, ,,un copil bolnav” nu se apără atunci când este bătut de alți colegi. Ca trăsături morale acesta ar avea calmitatea, toleranța.
După cum este descris de profesor ca ,,suflet bun”, Garrone a luat inițiativă să-și ajute colegul fără apărare. Ceea ce i-a transmis profesorului la ureche l-ar fi putut determina să îi ierte pe elevii vinovați.
Trăsăturile sale morale sunt altruismul, compasiunea, curajul, blândețea, mărimimia.
Explicație: *Trăsăturile morale surprind caracterul omului.*
- Când cineva este hărțuit, cei din jur au datoria morală de a sări în ajutor. Profesorul este înțelep, sufletist, ferm, iertător, tratând cu seriozitate situația existentă în clasă.
- Crossi este tolerant și calm luând decizia de a nu riposta.
- Garrone este altruist, curajos, empatic, blând și responsabil apărându-și colegul hărțuit.
*Ți-am scris detaliat. Poți copia doar răspunsurile cu numirea trăsăturilor, dar este folositor să descrii de ce sunt alese acestea. Succes!