Biologie, întrebare adresată de a2li8, 8 ani în urmă

te rog frumos rezumatul pancreasul endocrin​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de yavne12bea2
1

Explicație:

Pancreasul este un organ cu rol de glandă mixtă, adică secretă hormoni pe care îi varsă în sânge, dar şi suc pancreatic ce ajunge în tubul digestiv. Este o glandă voluminoasă anexată duodenului. Forma pancreasului este neregulată. Este alungit în sens transversal, iar capătul drept este voluminos şi cel stâng ascuţit. Pancreasul este aşezat transversal, profund în abdomen, având raporturi cu coloana vertebrală. La dreapta sa se găseşte duodenul, iar la stânga splina. Pancreasul ocupă astfel epigastrul, iar coada sa ajunge în hipocondrul stâng. 

Pancreasul are o lungime de 15 – 20 de cm şi o grosime de 2 cm. Este un organ friabil ce se poate rupe (sau perfora) uşor. Culoarea pancreasului este roz-cenuşie, dar devine roşu în timpul activităţii sale. Pancreasul este mai voluminos la bărbat decât la femeie şi ajunge la dimensiunile maxime până la vârsta de 40 de ani, apoi de la 50 de ani descreşte treptat. Greutatea pancreasului nu este mai mare de 100 g, în medie fiind de 80 g. 

Pancreasul este format dintr-o porţiune voluminoasă în partea dreaptă, denumită cap, o porţiune orizontală – corp şi o porţiune ascuţită, denumită coadă.

Pancreasul este o glandă mixtă, atât cu secreţie exocrină, cât şi cu secreţie endocrină. Structural, pancreasul prezintă o capsulă, stromă şi parenchim. Capsula înveleşte pancreasul şi trimite prelungiri în interior formând lobulii pancreasului. Stroma este formată din ţesut conjunctiv lax ce conţine vase de sânge şi nervi. Parenchimul este format din tipuri de celule diferite ce formează pancreasul endocrin şi pancreasul exocrin. 

Sper că te-am ajutat și sa fie bine

Alte întrebări interesante