Temă: 1. Compară climatul ecuatorial cu climatul tropical-musonic. precizând: a. răspândirea geografică;
b. caraaeristîcile termice şi pluvîometrice; c. vânturile specifice.
2. Explică faptul că în regiunile din sudul Munților Himalaya cantitatea de precipitații este mult mai ridicată decât în
regiunile din nordul acestora.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.Climatul ecuatorial:
a) răspândire :0-5° lat. Nordica si Sudica :Câmpia Amazonului, Litoralul Golfului Guineea, Depresiunea Congo, Arh. Indonezian, Insula Noua Guinee, Arh. Filipinez, Peninsula Malaca
b) caracteristici termice si pluviometrice: Temperaturi medii anuale intre 25-27°C.Amplitidini termice medii anuale si diurne mai mici de 2°C.
Ploua in fiecare zi la orele 14:00 si 00:00
c) vanturi specifice: este zona calmelor ecuatoriale. Aerul are o mișcare convectiva.
Climatul tropical musonic :
a) răspândire: Sudul si Sud-estul Asiei : Peninsula Indiana, Peninsula Indochina
b) caracteristici termice si pluviometrice:
Temperaturi medii anuale de 20-25°C, precipitații de peste 3500mm/an. Cantitatea maxima de precipitații se înregistrează in India la Cherapunji (11200mm/an)
c)vanturi specifice: In timpul verii, deasupra Oceanului Indian se formează un anticiclon, iar deasupra Siberiei un ciclon. Astfel, musonul de vara bate de la Sud spre Nord, aducând precipitații.
In timpul iernii, deasupra Oceanului Indian se formează un ciclon, iar deasupra Siberiei un antciclon. Astfel, musonul de iarna bate de la Nord spre Sud aducând cu el mase de aer reci si uscate.
Comparație :a) răspândire :
a) Climatul ecuatorial este mult mai răspundit decât cel musonic.
b) Temperaturile medii anuale sunt mari in ambele climate, iar in climatul musonic, precipitațiile sunt mult mai abundente decât in cel ecuatorial.
c) In climatul musonic, iarna bate musonul de iarna, care aduce mase de aer reci, pe când in climatul ecuatorial aerul are o mișcare convectiva.
2. Localizarea climatului temperat arid rece: Desertul Karakum, Kizilcum, Gobi, Takamakan, Tarim. Acestea se afla la nord de lanțurile muntoase : Hindukush, Karakorum, Himalaya. Din cauza acestui baraj ortografic, se blochează circulația musonic, astfel la nord masele de aer ajung uscate si reci, iar in sud cantitățile de precipitații sunt mai abundente.