temă ajutați mă varog frumos.Articulati substantivele cu articol hotărât și ne hotărât.corabie. vant. biserica.portar. medie .tablet
Răspunsuri la întrebare
articulat hotarat: corabia, vantul, biserica, portarul, media, tableta
articulat nehotarat: o corabie, un vant, o biserica, un portar, o medie, o tableta
Răspuns:
corabie- corabia, o corabie
vant- vântul, un vânt
biserică- biserica, o biserica
portar- portarul, un portar
medie- media, o medie
tabletă- tableta, o tabletă
Explicație:
Articolul hotărât
Articolul hotărât arată că obiectul denumit de substantiv este cunoscut atât de emiţător, cât şi de receptor. Spre deosebire de celelalte articole, nu apare ca un cuvânt de sine stătător și se adaugă la sfârșitul unui substantiv, formând cu acesta o singură unitate sonoră și grafică.
Articolul -lui apare ca un cuvânt separat, de regulă înaintea substantivelor ce denumesc nume de persoane. La genul masculin, numărul singular, articolul hotărât se leagă de substantivul pe care îl însoțește prin sunetul de legătură „u”.
Articolul -lui apare ca un cuvânt separat, de regulă înaintea substantivelor ce denumesc nume de persoane. La genul masculin, numărul singular, articolul hotărât se leagă de substantivul pe care îl însoțește prin sunetul de legătură „u”.În situațiile în care se citează fără subtantivul la care est alipit, articolul hotărât se scrie cu cratimă în locul unde se face sudura.
Articolul hotărât este de trei feluri:
– articol hotărât propriu-zis – se deosebeşte de celelalte articole prin faptul că stă întotdeauna după substantiv, făcând corp comun cu acesta (ex: creionul, creionului, masa, masei etc).
– articol posesiv (genitival) – însoţeşte un substantiv sau un pronume la genitiv sau intră în componenţa pronumelor posesive şi a numerelelor ordinale și leagă, de obicei, numele obiectului posedat de cel al posesorului (ex: al omului, al lor, al său, al doilea, etc).
– articol demonstrativ (adjectival) – însoțește un adjectiv sau un numeral și face legătura între aceste părți de vorbire și substantivul pe care îl determină. Nu are singur înțeles și nu poate fi parte de propoziție (ex: cel, cea, cei, cele, celui, celei, celor).
Articolul demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat de adjectivul sau numeral pe care îl însoțește.
Articolul demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat de adjectivul sau numeral pe care îl însoțește.Atunci când articolul demonstrativ însoțește un numeral, locul articolului este înaintea substantivului determinat.
Articolul demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat de adjectivul sau numeral pe care îl însoțește.Atunci când articolul demonstrativ însoțește un numeral, locul articolului este înaintea substantivului determinat. Articolul nehotărât
Articolul demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat de adjectivul sau numeral pe care îl însoțește.Atunci când articolul demonstrativ însoțește un numeral, locul articolului este înaintea substantivului determinat. Articolul nehotărâtArticolul nehotărât nu are înțeles de sine stătător, precede un substantiv (proclitic) și arată obiectul individualizat, însă nu îl identifică exact pentru vorbitori. Însoțește substantivul în declinarea nearticulată și indică cazurile substantivului prin formele lui.
Articolul nehotărât
Articolul nehotărât se acordă după gen, număr și caz cu substantivul pe care îl însoțește.
Exemple de articole nehotărâte: omul, casa, muntele, mașina, oamenii, casele, munţii, copiii, omului, muntelui, oamenilor, caselor, munţilor, omule, oamenilor, copile, etc.
Exemple de articole nehotărâte: omul, casa, muntele, mașina, oamenii, casele, munţii, copiii, omului, muntelui, oamenilor, caselor, munţilor, omule, oamenilor, copile, etc.Formele un și o ale articolului nehotărât sunt identice cu cele ale numeralului cardinal şi ale adjectivului pronominal nehotărât.