Biologie, întrebare adresată de mihaielamihaiela, 8 ani în urmă

Tema la Biologie Clasa alX-C
De făcut o comparație între Meioza și mitoza
profaza intre ele de găsit și metofaza​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pyngo
0

Răspuns:

  Mitoza (diviziunea mitotică)- se întâlnește la celule somatice și asigură creșterea și dezvoltarea organismelor, precum și înlocuirea celulelor moarte sau distruse.

   Meioza (diviziunea meiotică)-se întâlnește la toate celulele cu înmulțire sexuată și asigură formarea celulelor reproducătoare. ( gameții , sporii la ciuperci, granulele de polen si ovulul de la plante)                                                

   Profaza la Mitoză este de obicei cea mai lungă fază a divizunii ce începe cu dezorganizarea membranei nucleare și a nucleolilor. Se realizează prin apariția centrozomilor la cei doi poli ai nucleului care vor migra către polii celulei, formând fibrele fusului de diviziune. La sfârșitul profazei cromozomii fixați de fibrele fusului de diviziune cu ajutorul centromerului încep a se deplasa spre placa metafazică.

   Profaza la Meioză are loc la fel ca la Mitoză, însă durată este mai lungă deoarece cromozomii fixați de fibrele fusului de diviziune vor realiza niște schimburi de segmente cromatidice, proces numit recombinare intracromozomială.

   Metafaza la Mitoză are loc la nivelul plăcii metafazice, unde cromozomii bicromatidici sunt condensați la maximum. La sfârșitul acesteia începe clivarea longitudinală. (despărțirea celor două cromatide ale unui cromozom în plan longitudinal pentru a forma cromozomii monocromatidici)

   Metafaza la Meioză are loc la nivelul plăcii metafazice însă spre deosebire de Mitoză, cromozomii vor rămâne bicromatidici, urmând ca în anafază să se îndrepte spre cei doi poli ai celulei.

Alte întrebări interesante